EHBE: lesprogramma voor kinderen over eenzaamheid

Foto: St Evenementen Vlijmen

De educatiecommissie van de Stichting Evenementen Vlijmen komt met het lesprogramma ‘EHBE: Eerste Hulp Bij Eenzaamheid’, bestemd voor kinderen in de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool.

In het project Vlijmens Spektakel 2021 dat de Stichting Evenementen Vlijmen (SEV) aan het voorbereiden is, is niet alleen een grootse theatervoorstelling opgenomen, maar ook lesmateriaal ontwikkeld dat gebruikt zal worden op de basisscholen in Haarsteeg, Nieuwkuijk en Vlijmen. Het lesmateriaal heeft de titel ‘EHBE: Eerste Hulp Bij Eenzaamheid’. “De coronacrisis laat ons zien dat iederéén te maken kan krijgen met eenzaamheid: bij jezelf of in je directe omgeving bij anderen”, geeft SEV-bestuurslid Gerrie van Delft de reden van het lespakket aan. “Het is belangrijk dat ook jonge kinderen en pubers eenzaamheid herkennen en weten wat ze eraan kunnen doen.”

Liedjes, dansjes en filmpjes
Het lesmateriaal bestaat uit activiteiten, liedjes, dansjes en filmpjes die verschillende aspecten van eenzaamheid belichten. Het doel is om kinderen bewust te maken van eenzaamheid: hoe omschrijf je het, hoe signaleer je het en wat kun je er aan doen?

Roet in het eten
“In het voorjaar van 2020 zouden de leerlingen van groep 8 van basisscholen De Vijfhoeven, De Bussel, Lambertusschool en De Vlechter met het onderwerp aan de slag gaan, met een leuke afsluiting aan het einde van dit traject”, vertelt Gerrie van Delft. “Zoals iedereen zal begrijpen heeft het coronavirus roet in het eten gegooid: de scholen gingen dicht en de geplande grootschalige theatervoorstelling is dit voorjaar niet doorgegaan.”

Ook voor onder- en middenbouw
“Maar eenzaamheid is niet alleen van dit jaar en bestaat ook niet alleen tijdens een pandemie als het coronavirus”, vervolgt Van Delft. “We gaan in het schooljaar 2020-2021 opnieuw het thema oppakken op de scholen, en dan niet alleen voor groep 8-leerlingen. De educatiecommissie van de Stichting Evenementen Vlijmen is ook gestart met de ontwikkeling van een lesprogramma voor leerlingen van de onder- en middenbouw van de basisschool. Daarnaast willen wij dit thema het komend schooljaar ook onder de aandacht brengen van brugklassers van de middelbare school. Eenzaamheid bij jongeren komt namelijk vaker voor dan je denkt!”

Voor meer informatie over het Vlijmens Spektakel 2021 en de activiteiten die de SEV daarbij ontwikkelt, kijk op de website www.evenementenvlijmen.nl. Voor vragen: stuur een e-mail naar [email protected].

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen