‘Rookmelders redden levens’ voor minder slachtoffers bij woningbranden

Foto: Pixabay

De Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland organiseren de Nationale Brandpreventieweken met als thema ‘Rookmelders redden levens’. De hele maand oktober zal campagne worden gevoerd met als thema ‘Rookmelders redden levens’. Het doel is het aantal slachtoffers bij woningbranden naar beneden te krijgen.

Giftige rook binnen twee minuten
Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen, aldus de organisatoren van de Brandpreventieweken op ANP/Nieuws.nl. “Nieuw onderzoek toont aan dat zelfs een klein brandje in een bank ervoor kan zorgen dat de giftige rook binnen twee minuten ook andere ruimtes en zelfs andere woningen kan binnendringen.” De komende weken willen de Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland mensen beter bewust maken van het belang van rookmelders bij het voorkomen van het uit de hand lopen van een brand. Uit onderzoek blijkt dat er in 2019 bij meer dan de helft van de dodelijke woningbranden geen rookmelder in het huis hing. Joost Ebus, onderzoeker bij de Brandweeracademie: “Ik zie het nog te vaak dat ik bij een uitgebrande woning kom en de rookmelders nog in de verpakking of zonder batterij op de kast liggen.”

CO-melder
Daarnaast blijkt uit een steekproef van de brandwondenstichting van eerder dit jaar dat 72% van de mensen niet weet waar je een CO-melder moet plaatsen. Ook blijkt dat slechts 25% van de huishoudens in Nederland een CO-melder heeft. Jet Vroege, Dossierhouder Koolmonoxide bij Brandweer Nederland, schrikt als ze deze cijfers ziet: “Dit gaat mis. Het is van levensbelang dat je snel wordt gewaarschuwd als er koolmonoxide vrijkomt in je huis. En dat kan alleen door een goed geplaatste CO-melder. De afgelopen drie maanden telden we al 56 slachtoffers van een CO-vergiftiging.”

Hardnekkig misverstand
Het is, zelfs onder professionals, een hardnekkig misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het heel goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, zal CO met de warme lucht zeker opstijgen. Om je op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen. Dit is ook het officiële advies van de Brandweeracademie die hier onderzoek naar heeft gedaan.”

www.brandwondenstichting.nl
www.brandpreventieweek.nl

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen