Automobilist aangehouden voor bellen achter het stuur

Foto: Fotopersbureau Steenwyck

De verkeerspolitie van Oost-Brabant heeft maandagmiddag op de A59 bij Drunen een man uit Dongen aangehouden die met de telefoon in zijn hand zijn voertuig aan het sturen was.

Het was voor de 33 jarige automobilist niet voor de eerste keer dat dit gebeurde, het was namelijk al voor de vierde keer in een jaar tijd dat hij hiervoor een bekeuring kreeg. We kunnen er niet genoeg voor waarschuwen (zie onderstaande)

Als u autorijdt, mag u geen mobiele telefoon vasthouden. Wanneer u met uw telefoon bezig bent, bent u met uw ogen en aandacht niet bij de weg. U brengt anderen en uzelf in gevaar. U kunt daarvoor een boete krijgen van € 240.

Verbod uitgebreid sinds 1 juli
Sinds 1 juli 2019 geldt dit verbod niet meer alleen voor het vasthouden van een telefoon, maar voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus ook voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.

Niet handheld bellen achter het stuur
U mag uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem niet vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route  te accepteren. Ook mag u spraakbediening gebruiken.

Bellen in geparkeerde of stilstaande auto mag
U mag wel elektronische apparatuur vasthouden als u met uw auto stilstaat. Bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats.

Boete voor handheld bellen
U kunt een boete krijgen als u mobiele elektronische apparatuur vasthoudt terwijl u rijdt. De boetes voor verkeersovertredingen vindt u in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM). Voor fietsers is deze boete € 95, voor brom- en snorfietsers € 160 en voor gemotoriseerd verkeer € 240.

Regels bellen in de auto
De regels voor het gebruik van een mobiele telefoon in de auto staan in artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. De regels gelden in of op auto’s, motoren, bromfietsen, snorfietsen en gehandicaptenvoertuigen met een motor.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen