Boek ‘Het water kwam’ in jubileum uitzending van De tafel van Heusden

Foto: Ad Kraamer

Komend weekend zendt de Heusdense Televisie en Radio Stichting (HTR) een nieuwe aflevering uit van ‘De tafel van Heusden’. Het is inmiddels de 100e uitzending van De tafel van Heusden, dat inmiddels al 11 seizoenen bij HTR te zien is.

In deze uitzending is Erwin Rooyakkers uit Amsterdam de 289e gast aan de tafel van Leo Swaans. Enige weken geleden verscheen van deze oud-inwoner uit  Haarsteeg  zijn debuutroman Het water kwam. In deze historische roman beschrijft Rooyakkers de tragische gebeurtenissen rondom de vergeten watersnood in Limburg, Brabant en Gelderland van 1799 en de dijkdoorbraak bij het Vergereind in Haarsteeg.

Rooyakkers kwam bij toeval twee pentekeningen van Reinier Vinkeles tegen met de titel ‘Overstroming bij Haarsteeg uit 1799’. Deze pentekeningen werden als illustratie gebruikt in het rapport van Cornelis Zillesen over deze watersnood. Vanaf dat moment is Rooyakkers gaan schrijven. Niet alleen een opsomming van droge feiten, maar de gegevens verwerkt in een historische roman, waarbij Zillesen zelf een van de getuigen is, samen met twee verzonnen karakters Arculus en Adriaan.

Bijzonder in deze roman is dat Rooyakkers ook het wassende water en het kruiende ijs zelf aan het woord laat. Zo ontstond een boeiende roman over een periode uit 1799 waarbij vele plaatsen en straten en gebouwen uit de gemeente Heusden een herkenbaar plekje krijgen.

Swaans en Rooyakkers besluiten deze uitzending met een zoektocht naar een verloren tabaksdoos van de familie Ekels!

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 28 november om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 29 november om 20.00 uur.

Meer informatie op de site van HTR www.htrmedia.nl, waar ook via ‘uitzending gemist’ deze aflevering, maar ook eerdere uitzendingen, bekeken kunnen worden.

Foto

Erwin Rooyakkers (rechts) en HTR presentator Leo Swaans met op de achtergrond een van de prenten over de watersnood en de dijkdoorbraak bij Haarsteeg. (foto Ad Kraamer)

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen