Gaat Heusden ook een kerkenvisie opstellen?

Foto: Ad Hartjes

“Wij zijn altijd bereid om mee te denken met de gemeente Heusden mocht deze een kerkenvisie op gaan stellen. Maar het initiatief ligt niet bij ons, vertelt voorzitter Adrie Verboord, voorzitter van Heemkundekring Onsenoort.

Dit zegt hij in een reactie op het gegeven dat Erfgoedvereniging Heemschut namens de provincie Noord-Brabant een plan uitvoert om de gemeenten te motiveren om een kerkenvisie op te stellen.

Hiervoor is een budget beschikbaar, waarvan de komende maanden nog door de gemeenten gebruik gemaakt kan worden. Kerken zijn bijna altijd monumentale gebouwen en een landmark in het landschap. De visie komt goed van pas wanneer er sprake is van een herbestemming van een kerkelijk gebouw. Vaak is dit een complexe problematiek omdat een gemeente geen eigenaar is van een kerkgebouw en pas invloed krijgt nadat de kerk geen kerk meer is. in de gemeente Heusden is dit onderwerp erg actueel want er zijn in de afgelopen periode maar liefst 3 kerken aan de eredienst onttrokken.

De Goddelijke voorzienigheid van de Vliedberg die enkele jaren geleden is gesloopt. Op het terrein is een appartementencomplex verschenen. Daarin is nog wel een Mariakapel ondergebracht die dagelijks meermalen wordt bezocht en recent werd de kerk in Herpt verkocht aan de Stichting Dorpshuis Herpt.

Bron: HTR Media

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen