Leerlingen zetten zich in voor Voedselbank en voor digitale Kerstviering

Foto: BB D'Oultremontcollege

Wonderbaarlijk, er is geen beter woord om te omschrijven wat de leerlingen van de D’Oultremontcollege allemaal gedaan hebben de afgelopen tijd (naast hun bijdragen aan het slagen van zoveel vaklessen). Een aantal dingen springen er uit. Hieronder probeer ik recht te doen aan de inbreng van zeer velen op onze school die zich dit jaar met Kerst van de beste kant hebben laten zien. De lezer moge me het vergeten van het een en ander vergeven s.v.p.

Ik vergeet je niet
Het begon anderhalve maand geleden met de zeven leerlingen die zich lieten interviewen voor een landelijk filmpje over Allerzielen en het herdenken van overleden dierbaren (thema: Ik vergeet je niet). Het was buitengewoon ontroerend om te zien hoe deze leerlingen – midden in de aula – vertelden over hun verdriet om het gemis van hun dierbare(n), zie: Ik vergeet je niet – Start (verus.nl). Een aantal van deze filmpjes haalden zelfs de landelijke TV in het programma  ‘Met hart en ziel: gedachtenisviering’.

Actie voor de Voedselbank: maar liefst 20 bomvolle kratten en honderden kaarten
Vorig najaar was het voor het eerst dat onze school met heel wat kratten voedingsmiddelen bijdroeg aan de Voedselbank. Ook dit jaar is deze inzamelingactie weer een groot succes geworden, met dank aan de leerlingen en het personeel (OP en OOP). Zowel bij collega Annerieke Bogers als Ludo Baeten (wereldburgerschap) als ondergetekende (levensbeschouwing) werden heel wat pakken rijst, koffie, thee, soepen, nootjes, macaroni, badschuim, DEO en wat al niet meer binnengebracht. Een aantal leerlingen was zelfs – met toestemming – langs de deur gegaan en kwamen met bakken voedsel terug: ‘Heel wat mensen vonden het fijn om te geven’. Anderen haalden flessen op of wasten auto’s om geld voor de voedselbank in te zamelen. Eén leerling haalde zelfs het Brabants Dagblad met zijn oliebollenactie (‘U koopt toch ook?’).

Ook werden er heel wat blikken ingeleverd en dit leverde de tot de verbeelding sprekende uitspraak op: MET DEZE BLIKKEN VERANDEREN HEEL WAT BLIKKEN OP DE WERELD.

De sectieleden wiskunde maakten 50 euro over naar de Voedselbank, geld dat zij gespaard hadden met het verkopen van schriften o.a. Dit alles leert: vele kleintjes maken één grote, dat is de macht van het getal. Gelukkig kunnen we hier op school goed rekenen: we kunnen rekenen op elkaar, dat is pas hogere wiskunde!

Dit alles werd gedaan onder het motto: geen goud, wierook of mirre, maar voedsel brengen naar het Kerstkind dat ieder mens bemint. Zodat het Kerstkind het weer via de Voedselbank kan uitdelen.

Leerlingen maakten ook enorm veel – eenvoudige en prachtige – kerstkaarten voor de mensen van de Voedselbank om hun medeburgers zo niet alleen fysiek met voedsel maar ook moreel een hart onder de riem te steken (hieronder de oogst voor de voedselbank).

Filmpjes: Een digitaal kerstverhaal, Jesus in bits en heerlijke taarten
Ook dit jaar weer hebben een heel aantal leerlingen zich uitgeleefd in het maken van kerstfilmpjes. Denk hierbij aan Minecraft waarbij het Kerstverhaal blokje voor blokje opgebouwd wordt. Sommige leerlingen hebben daar meer dan tien uur werk in zetten, ongelooflijk. Ook kregen we twee filmpjes waarop vier jongedames met hun paarden een kerst-kür reden, fan-tas-tisch. Ook waren er filmpjes met ontroerend pianospel. Zo mogelijk nog mooier waren de filmpjes over het bakken van taarten en koekjes door tal van leerlingen: deze heerlijkheden werden vervolgens naar ouderen, zieken en verplegenden gebracht als opstekertje in deze coronatijd (Lonneke, zie onder, en Britt bijv.).

Oud-leerling en nu collega Niels de Kruijf was zo welwillend om al die filmpjes en foto’s samen te brengen in een 20 minuten durend filmpje dat in alle klassen bekeken werd als vervanger van de gebruikelijke drie kerstvieringen in de grote aula. Super veel materiaal kwam aan bod omdat ieder onderdeel op zijn hoogst 45 seconden mocht duren.

Kerstschilderijen en – tekeningen
Leerlingen hebben zichzelf overtroffen in het maken van mooie schilderijen en tekeningen met als thema KERST en CORONA. Sommigen verwerkten alle sociale lessen in hun tekening die ze dit najaar hebben geleerd, anderen lieten het licht vanuit den hoge schijnen doorheen een gat in het dak van de kerststal.  Zo is onderstaand schilderij gemaakt door Nynke en Lotte.

Betekenisvol
Het lijkt wel alsof alle toestanden van corona leerlingen geïnspireerd hebben om extra hun best te doen. Om zo iets te betekenen voor de medemens. Dit sluit mooi aan bij de boodschap die wij als OMO-school kregen van de Raad van Bestuur om betekenisvol voor elkaar te zijn.  Hieronder een stukje uit hun verhaal aan ons:

“Een betekenisvolle ontmoeting kan een goed gesprek zijn met een bekende, of juist een gezamenlijke stilte. Het kan ook een vraag van een onbekende zijn: “Kan ik iets voor jou betekenen?” Ons Mooie Onderwijs staat bol van die ontmoetingen met collega’s en leerlingen. Onze leerlingen hebben daar jaren na hun schooltijd nog steeds positieve herinneringen aan!

Met Kerstmis vieren wij de geboorte van een kind. Als een kind, kwetsbaar en kostbaar tegelijk, aan onze zorgen wordt toevertrouwd, krijgt het betekenis. Dat geldt ook voor leerlingen die aan ons worden toevertrouwd, kwetsbaar en kostbaar. Vanuit pedagogisch perspectief zou betekenis geven aan ontmoetingen of gebeurtenissen weleens één van de belangrijkste levenslessen van ons onderwijs kunnen zijn. Wij dragen daar aan bij door onze leerlingen te ondersteunen bij het formuleren van hun eigen betekenis en het expliciteren daarvan in onze samenleving.

Steeds is er in ons onderwijs het verlangen iets te betekenen voor de ander, juist in tijden van onzekerheid. We hebben het afgelopen jaar ervaren hoe fijn betekenisvolle ontmoetingen eigenlijk zijn en hoe leeg het voelt als dat niet mogelijk is. We hopen dat jullie – ondanks de beperkende maatregelen – in de kerstvakantie wel die mooie momenten met dierbaren kunnen hebben.”

Jos Kusters                         Yvonne Kops              Rob van Eijck
voorzitter rvb                        lid rvb                         secretaris rvb

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen