Nieuwe natuur beheren in Sompen en Zooislagen. Doet u mee?

Foto: Karsten Reiniers/ARK

Het gebied Sompen en Zooislagen aan de noordkant van Haarsteeg, behoort tot het Natuurnetwerk Brabant. Op het kaartje kunt u zien dat het Natuurnetwerk hier nog niet af is. ARK Natuurontwikkeling heeft de grondeigenaren benaderd om de landbouwpercelen in het middelste deel aan te kopen, met steun van de provincie. Als dat lukt wordt de landbouwgrond omgezet in natuur, zodat een groot aaneengesloten natuurgebied ontstaat. Als u wilt kunt u meedoen.  

Waarom is Sompen en Zooislagen een belangrijk gebied voor de natuur? 
In dit gebied lag heel vroeger een rivierarm van de Maas. Deze arm is op den duur afgesloten geraakt van de rivier en opgedroogd. Maar nog steeds was het gebied heel waterrijk, met veel planten- en diersoorten die veel water nodig hebben. Ten behoeve van de landbouwpercelen, werd het waterpeil verlaagd.

Om het verlies van planten- en diersoorten in Brabant en de verdroging in de afgelopen decennia tegen te gaan, is het belangrijk geworden dat er weer waterrijke plekken terugkomen. Als de landbouwpercelen beschikbaar komen, dan kan er meer water in Sompen en Zooislagen worden vastgehouden. Dieren zoals de otter kunnen dan weer terugkeren. Maar het gebied wordt ook een belangrijke waterbuffer voor tijden van droogte. Ook willen we de nieuwe natuur toegankelijk maken zodat mensen ervan kunnen genieten. Zo profiteren zowel mensen als dieren en planten van de maatregelen.

Natuurgebied Sompen en Zooislagen: De licht- en donkerblauwe delen zijn landbouw. De groene delen zijn al natuur; het Haarsteegs Wiel aan de westkant, de Eendenkooi aan de oostkant en een strook in het midden langs de Hedikhuizensche Maas. (bron: kaart Natuurnetwerk Brabant. Zie www.groenontwikkelfondsbrabant.nl/kaart

Op zoek naar grond en beheerders
ARK Natuurontwikkeling is de organisatie die de opdracht heeft om van Sompen en Zooislagen een aaneengesloten natuurgebied te maken. Daarvoor verwerft of -indien gewenst- ruilt ze landbouwpercelen. Dat wordt betaald met geld dat de provincie, via het Groen Ontwikkelingsfonds Brabant b.v., beschikbaar stelt voor de verwerving van landbouwgronden in het Natuurnetwerk Brabant.

Samenwerken is belangrijk 
Om dat doel te bereiken wil ARK graag samenwerken met onder meer agrariërs, waterschap, natuurterreinbeheerder en lokale organisaties. Als zich mogelijkheden voordoen werkt de gemeente Heusden mee in het kader van het verwezenlijken van haar natuurdoelstellingen.

Cruciaal zijn ook de mensen die eigenaar zijn van percelen in het gebied; grondbezitters die nu of in de nabije toekomst een plan hebben voor hun grond en tegelijkertijd de natuur een warm hart toedragen.

ARK kan deze eigenaren hierbij van dienst zijn. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Daarom is ze op zoek naar mensen die:

  • Willen investeren in de realisatie van natuurontwikkeling;
  • Kansen zien in kavelruil met eigen gronden, eventueel in combinatie met natuurontwikkeling;
  • Geïnteresseerd zijn in het verwerven en/of het omvormen naar natuur van gronden in Sompen en Zooislagen.

Bewezen successen
Grondaankoop en -ruil en het daarna in goede handen achterlaten, is voor ARK bekend terrein: in verschillende provincies heeft het geleid tot tevreden grondeigenaren en meer natuur. Zo werd het Natuurnetwerk Brabant al op verschillende plekken succesvol uitgebreid en de agrarische verkaveling verbeterd.

Meedoen doet u zo
Wilt u meedoen aan grondverkoop of -ruil, natuurontwikkeling of natuurbeheer of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Anke Dielissen van ARK Natuurontwikkeling door een email te sturen naar: anke.dielissen@ark.eu

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws. Wist u dat wij iedere morgen bijna 2500 nieuwsbrieven verzenden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen