Kruidentuin Geerpark Vlijmen: Een plek waar duurzaamheid, educatie en sociale verbinding samenkomen

Foto: Geerpark

Duurzaamheid en biodiversiteit zijn belangrijke thema’s in Geerpark, Vlijmen. Daarin hebben we nu een mooie toevoeging: een kruidentuin midden in het park. De tuin is het winnende idee van een wedstrijd in het kader van ‘De Dag van de Duurzaamheid’ in oktober 2020. De afgelopen maanden werkten de vrijwilligers van de groenbrigade van Buurt Bestuurt Geerpark hard om het idee te realiseren.

Buurt Bestuurt Geerpark daagde bewoners met de wedstrijd uit om mee te denken over biodiversiteit. In totaal kwamen acht ideeën binnen. Een onafhankelijke jury beoordeelde deze ideeën. De kruidentuin, het idee van Dayenne Suurd, kwam als winnaar uit de bus. Buurt Bestuurt vrijwilliger Peter Wagenaar is kartrekker van de tuin. Hij en veertien andere vrijwilligers (medebewoners) uit Geerpark zorgden voor realisatie van het idee. Inmiddels zitten de eerste zaden in de grond en is er plek voor maar liefst zeventig soorten kruiden. De vrijwilligers nemen de verdere zorg voor de tuin ook op zich.

Sociale verbinding
Naast een plek van duurzaamheid en biodiversiteit is de kruidentuin ook een plaats om tot rust te komen en sociale verbinding. Peter vertelt daarover: “De kruidentuin brengt bewoners van Geerpark bij elkaar.” Een mooie gedachte en helemaal waar. Samen in de buitenlucht, op afstand, werken in de tuin. Of zomaar elkaar ontmoeten en even bijpraten.

Leren in de tuin
In de nabije toekomst zorgt de tuin ook voor een stukje educatie. Leerlingen van De Bosbessenschool uit Drunen krijgen een keer in de week les in het bijgebouw náást de kruidentuin. Tijdens de lessen zijn duurzaamheid en natuur steeds terugkerende onderwerpen. De tuin kan dus, met al zijn kruiden, een mooie aanvulling zijn op deze lessen.

Bijzondere indeling
De kruidentuin heeft een bijzondere indeling die is afgeleid van vroegere kloostertuinen. Vaak hadden kloosters een eigen tuin met geneeskrachtige kruiden. Geerpark heeft die nu ook. In totaal zijn er 8 plantenbedden met elk een eigen thema: hart en bloedvaten, huid, zenuwstelsel, spijsvertering, ademhaling, magische kruiden, keukenkruiden, geur en smaak. In elk bed staan kruiden gelinkt aan dat thema. Lavendel (thema zenuwstelsel) heeft bijvoorbeeld een rustgevende werking.

Meer informatie
Team Geerpark juicht dit initiatief toe en helpt de vrijwilligers waar dat kan en waar nodig. Meer informatie over de kruidentuin lees je op www.geerpark.nl/buurtbestuurt onder ‘Nieuws’.

Geerpark heeft een kruidentuin. In oktober 2020 daagde Buurt Bestuurt Geerpark bewoners uit om met een wedstrijd mee te denken over biodiversiteit in Geerpark. De wijk waar duurzaamheid de boventoon voert. Deze kruidentuin kwam als winnaar uit de bus. Bewoners werkten de afgelopen maanden hard om het idee te realiseren.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen