AD(H)D Dyslexie Café Heusden organiseert bijeenkomst

Foto: Pixabay

Op woensdag 28 april aanstaande organiseert AD(H)D & Dyslexie Café Heusden een bijeenkomst met als thema Comorbiditeiten. De Start is om 19.30 uur en duurt  21.30 uur. online via Zoom. Gaarne wel even aanmelden voor deze thema avond. In verband met Koningsdag is deze avond niet op dinsdag maar op de woensdag

AD(H)D en dyslexie zijn vormen van neurodiversiteit, waarbij AD(H)D maar in 30 procent van de gevallen helemaal op zichzelf staat, zonder bijkomende problematiek. Van volwassenen met dyslexie weten we dit percentage niet. Dat betekent dus dat als je AD(H)D en/of dyslexie hebt, er meestal een ander probleem bijkomt. Deze bijkomende aandoeningen noemen we comorbiditeit.

Het kan zijn dat comorbiditeit ontstaat als gevolg van AD(H)D, maar het kan ook zijn dat comorbiditeit los staat van AD(H)D. Bij jongeren met AD(H)D is bij ongeveer een derde sprake van leerproblemen zoals dyslexie of dyscalculie, net zoals bij volwassenen. Bij volwassenen zien we vaker kans op depressie, angst- of stemmingsproblemen, verslaving of slaapstoornissen. Ook autisme komt vaak voor, samen met AD(H)D en dyslexie.

Door AD(H)D en/of dyslexie kun je met situaties te maken hebben gehad welke een negatieve invloed hadden op je ontwikkeling. Zo kun je, doordat je vroeger vaak opmerkingen hebt gehad op je gedrag, op de manier waarop je reageert of handelt, een negatief zelfbeeld ontwikkelen.

Dit kan vergaande gevolgen hebben en er zelfs voor zorgen dat mensen met AD(H)D en/of dyslexie al vroeg in hun leven uitvallen en in sociaal isolement of zelfs criminaliteit terecht komen. De kans op verslavingen is veel groter wanneer je AD(H)D hebt. Hoewel AD(H)D en dyslexie in hoge mate erfelijk is, kan het ook zijn dat je AD(H)D hebt gekregen door een situatie waarbij hersenletsel is ontstaan.

Deze avond zullen we ingaan op aandoeningen die vaak voorkomen bij AD(H)D en dyslexie. Waardoor kunnen deze aandoeningen ontstaan en moet of kun je er iets mee doen? Wij kijken naar welke stoornissen veel lijken op AD(H)D, hoe de mindere aandacht voor AD(H)D je dyslexie verergert en de frustratie van het niet kunnen leren van de taal.  Waarom het stellen van een AD(H)D en dyslexie diagnose soms lastig is door comorbiditeit.

 We gaan samen naar elkaar luisteren, er over praten, wat wij voor ervaringen met comorbiditeit hebben. Maar je hoeft het nooit, als je dat niet wil, te delen in de groep. Zo voelt iedereen zich veilig.

Sluit je aan op woensdag 28 april a.s. Start is om 19:30 uur tot 21:30 uur. online via Zoom, meld je aan op [email protected] dan krijg vooraf de link toegestuurd.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen