‘In de toekomst elk jaar vrij op 5 mei’

Foto: SALHA

Demissionair premier Mark Rutte verwacht dat mensen in de toekomst ieder jaar vrij zullen zijn op Bevrijdingsdag. Nu is dat voor veel werknemers nog eens in de vijf jaar, hoewel het om een officiële feestdag gaat.

Dat ‘we daar heel dichtbij zitten’ is volgens Rutte de verdienste van oud-voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer, nu voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit is het laatste jaar dat Verbeet die rol vervult. ‘Dit wordt haar erfenis,’ denkt de premier over deze vrije dag. In politiek Den Haag klinkt al jaren de wens om van Bevrijdingsdag ieder jaar een vrije dag te maken.

 Rutte wijst erop dat het initiatief daarvoor bij bedrijven ligt, die zoiets in de CAO moeten opnemen. Er is voorgesteld om bijvoorbeeld tweede pinksterdag hiervoor op te offeren.

Lezing Angela Merkel
Rutte deed zijn uitspraak na de 5 mei-lezing van de Duitse Bondskanselier Angela Merkel. Het meest indrukwekkende moment van haar toespraak vond Rutte het dankwoord aan Eva Weyl, zo zei hij. Die overleefde als meisje de Holocaust en geeft daarover nu lezingen aan studenten. Dat doet ze samen met Anke Winter, de kleindochter van een Duitse commandant van kamp Westerbork. Merkel bedankte Weyl daarvoor ‘vanuit het diepst van mijn hart’.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 2500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen