Monumenten in Heusden: Maasmondwerken en een gedenkpenning als dank

Foto: Bart Beaard

Nadat in Nieuwkuijk op 29/30 december 1880 de dijk is doorgebroken wordt de druk op de regering vergroot om de Maasmondwerken, waarbij de Maas een eigen verbinding met de Noordzee moet krijgen, uit te voeren. Het wetsontwerp voor de Wet op de verlegging van de Maasmond wordt op 29 november 1882 behandeld in de Tweede Kamer, op 17 en 24 januari 1883 in de Eerste Kamer en afgekondigd op 26 januari 1883.

Na een vurige verdediging door minister G.J.G. Klerck neemt de Eerste Kamer het wetsvoorstel aan met 21 tegen 18 stemmen. Meteen gaat een telegram op oranje papier naar alle telegraafkantoren van betrokken gemeenten met het grote nieuws en met het verzoek te vlaggen om zo van erkentelijkheid te getuigen jegens de regering. Overal in het noordoostelijke deel van Noord-Brabant wappert de nationale driekleur. Al snel komt er van een commissie, onder voorzitterschap van gedeputeerde Jhr. Jos. De la Court uit Nieuwkuijk, om een gedenkpenning uit te geven. De medailleur L. Jünger maakt een ontwerp en de stempelsnijder F. Baetes vervaardigt de penningen. Er worden twee cassettes gemaakt, elk met een gouden, een zilveren en een bronzen gedenkpenning, alsmede een album met de namen van de schenkers. Een cassette wordt aangeboden aan Koning Willem III, de andere aan Jhr. G.J.G. Klerck, minister van Waterstaat, Handel en Nijverheid. De penning heeft een diameter van 75 mm en er zijn 2 gouden, 38 zilveren en 150 bronzen  geslagen.

Het ontwerp:
Voorzijde; een knielende vrouw, die een wapenschild van Noord-Brabant vastklemt en opkijkt naar een man op een troon, die de wetgever voorstelt. De wetgever houdt in zijn hand een tekstrol met het opschrift “WET VAN 26 JANUARI 1883, STAATSBLAD N. 6”. Aan weerszijden van de wetgever staan kinderfiguren, die de rivieren voorstellen, met lauwerkransen op het hoofd; links de Waal, met een antieke roeispaan door wingerdloof (herinnering aan de Rijn) omgeven, rechts de Maas, met een vis in de hand, aan wie door de wetgever met de wijsvinger van de linkerhand de nieuwe richting van de Maas wordt aangewezen en in heengaande houding met spade en houweel afgebeeld, gereed staat om met de handen aan het werk te slaan. Onder het tableau een meetinstrument.

 

Keerzijde: In versierde rand, omgeven door een verhoogde matte band, waarop acht vijfpuntige sterren en de tekst:   ‘In het 34e jaar der regeering van Koning Willem III onder het bestuur van den minister van Waterstaat jonkhr. G.J.G. Klerck is de wet van 26 januari 1883 tot verlegging van de uitmonding der Maas tot stand gekomen’.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen