Monumenten in Heusden: De Bromsluis, een onbekend monument

Foto: Ad Hartjes

Toen op het einde van de 16e eeuw in Heusden de verdedigingswallen zijn aangelegd en in het begin van de 17e eeuw deze zijn uitgelegd en vernieuwd, zijn ze voorzien van drie tunnels die in de vestingbouw de naam sorties hebben. Ze dienden als uitval voor militairen naar de ravelijnen. Via geheime doorwaadbare plaatsen in de diepe gracht konden militairen deze bereiken.

De wal kent twee ‘droge sorties’; één tussen West Bolwerk en Zuid Bolwerk bij de Pompstraat en één tussen Hoorn Bolwerk en Nassau Bolwerk aan de Bloemstraat. De derde, beter bekend als de Bromsluis, ligt tussen het Noord Bolwerk en West Bolwerk bereikbaar vanaf de gelijknamige straat.

De Bromsluis is een ‘natte sortie’ omdat het ook een uitwateringssluis is voor de Demergracht, van oorsprong een stadsgracht. De Demer verbond destijds de Maas om de stad heen met de vestinggracht.

Door een slim systeem van sluizen die bij eb en vloed op tijd werden gesloten of geopend, spoelde de Demer enkele keren per dag door. Wellicht dat het geluid van ‘brommend’ water  onder de gewelfachtige overkluizing tot de naam in de volksmond heeft geïnspireerd.

De grachtzijde van de sluis kon worden afgesloten met een hekwerk waarvan meerdere scharnierpunten nu nog zichtbaar zijn. Aan de stadszijde zijn er op twee plaatsen sponningen in de muur voor het aanbrengen van schotbalken die voor het inunderen of onderwaterzetten van de omgeving nodig zijn geweest. De Bromsluis is in 1968 blootgelegd en in 2014 volledig gerestaureerd.

Zicht op de bromsluis vanaf de gracht. Links en rechts van de tunnel zijn de hekscharnieren nog zichtbaar. Foto Ad Hartjes.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen