1100 Zonnepanelen op bassin tomatenkwekerij Hedikhuizen

Foto: Gemeente Heusden

Tomatenkwekerij Pijpers in Hedikhuizen mag bijna 1.100 drijvende zonnepanelen gaan leggen in een waterbassin van het bedrijf. Heusden wil de vergunning afgeven voor het project, waarbij Pijpers nauw samenwerkt met coöperatie Hedikhuizen Duurzaam.

De plaatselijke coöperatie investeert in de panelen en mag het bassin gratis gebruiken voor het opwekken van duurzame energie via zo’n 4.000 vierkante meter zonnepanelen. Daarmee komt Hedikhuizen Duurzaam een stapje dichterbij z’n doel: Hedikhuizen energieneutraal maken. Naast zonne-energie (er lopen nog meer initiatieven) moeten ook de aanleg van een warmtenet (met behulp van de warmte die steenfabriek Vandersanden produceert) en energiebesparing moeten helpen dat doel te bereiken.
In het bassin aan de Groenstraat kan zo’n 12 miljoen liter water worden opgevangen; het is vooral regenwater dat op de daken van de kassen valt. Het water wordt gebruikt om de plantjes water te geven, waardoor Pijpers minder grondwater hoeft op te pompen.

De plaatsing van de zonnepanelen past eigenlijk niet in het bestemmingsplan, maar Heusden vindt het niet nodig om eerst heel het bestemmingsplan te wijzigen. ,,Dat kost veel tijd en geld”, stelt wethouder Kees van Bokhoven. ,,Terwijl niemand er last van heeft.” De zonnepanelen liggen ook uit het zicht, doordat ze niet boven de aarden wal uit mogen komen. Daarnaast is de aanleg volgens Van Bokhoven een prima voorbeeld van dubbel ruimtegebruik. Verder heeft het project door de samenwerking met Hedikhuizen Duurzaam een ‘maatschappelijke meerwaarde’ en voorkomt de afdekking door zonnepanelen algengroei in het water, aldus burgemeester en wethouders.

Er kan straks wel bezwaar worden gemaakt tegen de vergunning. ,,Maar ik kan mij niet voorstellen dat iemand dat doet”, aldus Van Bokhoven. Overigens moet Pijpers nog wel een aantal stukken aanleveren voor de vergunning verleend kan worden.

Bron: HTR

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen