Krapte op de arbeidsmarkt; aantal WW-uitkeringen in de regio daalt

Foto: Kees Vos Fotografie

Het UWV spreekt van zeer krappe arbeidsmarkt, het aantal WW-uitkeringen daalt verder. In Noord-Brabant staan er gemiddeld vier vacatures open per direct inzetbare werkzoekende. In onze regio boekte de gemeente ‘s-Hertogenbosch de grootste jaar daling, 33 procent.

Ten opzichte van vorige maand daalde het aantal ww-uitkeringen in Waalwijk het hardst, namelijk van 602 vorige maand naar 572 deze maand. In Heusden namen de uitkeringen met 29,4% af ten opzichte van vorig jaar, maar afgelopen maand kwamen er juist 4 uitkeringsgerechtigden bij.

Veel regionale kansen voor werkzoekenden
De krapte op de arbeidsmarkt leidt ertoe dat veel beroepen op de (regionale) arbeidsmarkt als kansrijk kunnen worden aangemerkt. Zo kwamen er in de laatste update van de landelijke lijst met kansrijke beroepen meer beroepen erbij dan dat er beroepen van de lijst verdwenen. Bij de nieuwe beroepen op de lijst ging het met name om beroepen die vóór de coronacrisis ook al goede kansen boden op werk. Nieuwe beroepen op de lijst waren bijvoorbeeld beroepen in de horeca, zoals: restaurantkok en medewerker bediening horeca. En ook in de detailhandel: verkoopmedewerker elektronica en bouwmarkten. Op 2 november publiceerde UWV ook een lijst met kansrijke beroepen voor elk van de 35 arbeidsmarktregio’s.

Deze regionale overzichten met kansrijke beroepen zijn gebaseerd op cijfers over de afgelopen maanden. Daarbij is vooral gekeken naar de verhouding tussen het aantal (openstaande) vacatures en werkzoekenden. Veel beroepen op de kansrijke beroepenlijsten van de Noord-Brabantse arbeidsmarktregio’s komen overeen met de landelijke kansrijke beroepen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: vrachtwagenchauffeur, verkoopmedewerker voedingsspeciaalzaken, medewerker bediening horeca, monteur machines en installaties, algemeen verpleegkundige en applicatie- en functioneel beheerder. Er zijn ook beroepen die vooral in de Noord-Brabantse arbeidsmarktregio’s (WestBrabant, Zuidoost-Brabant, Helmond-De Peel, Midden-Brabant en Noordoost-Brabant) kansrijk zijn en niet op de landelijke lijst van kansrijke beroepen terugkomen van juni 2021.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen