De Schans op Doeveren

Foto: Ton de Hart

In de komende maanden zal de inundatiesluis in de Oude Maas en in de Elshoutse Zeedijk bij Doeveren gerestaureerd worden. In deze artikelenreeks zullen we regelmatig informatie over het militaire verdedigingswerk verschaffen, dat een bijdrage geleverd heeft aan de verdediging van Heusden. De sluis is in het verleden belangrijk geweest om het gebied ten zuiden van de vesting Heusden te kunnen inunderen (onder water zetten).

Bij Hedikhuizen werd water uit de Hedikhuizense Maas in het gebied gelaten. Bij de Doeverse sluis werd het water op het gewenste peil gehouden. Ter verdediging van de sluis en de Elshoutse Zeedijk was tussen de sluis en de kern Doeveren een schans aangelegd. In militaire termen heette dat gebied: ‘Het Werk achter de Doeverse sluis’.

Het kruitmagazijn op de schans bij de Doeverense sluis met 1. Werkplaats, 2. Opslag projectielen, 3. Portaal en 4. Opslag buskruit. Collectie BHIC

In 1861 is de Doeverense schans, als onderdeel van het verdedigingswerk ‘De Stelling van Heusden’, vernieuwd, en heeft  het een zeshoekige vorm gekregen. Door de Oude Maas en een gegraven gracht ligt de schans rondom in het water. De Doeverense dijk loopt wel dwars door de schans heen en heeft aan beide zijden een brug. De schans heeft een terreplein (open binnenruimte) ten noorden van de dijk van 290 m2 en ten zuiden ervan van 160 m2. Op de zuidzijde van dit terreplein is in 1862 een bomvrij gebouw geplaatst dat dienst heeft gedaan als magazijn voor projectielen en buskruit en als werkplaats. In het magazijn ligt 2300 kg buskruit. Het gebouw, buitenwerks 9,51 m lang en 5,27 m breed, is gedekt met twee gemetselde gewelven met een dikte van 0.67 m en waarop een metersdikke gronddekking is aangebracht. Het gebouw heeft een houten vloer. In 1886 verliest de schans haar verdedigende werking, in 1926 wordt het als vestingwerk opgeheven. In 1932 is het met een werkverschaffingsproject afgebroken. Wel is aan de westzijde van de schans de gracht en het bruggetje gebleven tot met de ruilverkavelingwerkzaamheden in de 70’-er jaren van de vorige eeuw die ook zijn verdwenen.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aan de westzijde van de schans heeft een gracht gelegen met een bijbehorend bruggetje. Op de achtergrond staat de Doeverense kerk

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen