Monumenten in Heusden: Monument bij Heusdense brug

Foto: Ad Hartjes

Komend vanaf het zuiden over de N267 zie je rechts vóór de Heusdense brug op een betonnen sokkel het rood stalen monument KUNST staan. In de sokkel zijn in het beton de cijfers 1904-1991 gestort. Ook is er een plaatje aangebracht en dat vermeldt:  HERINNERING AAN 87 JAAR STALEN BRUGGEN TE HEUSDEN

 In het kader van de Maasmondwerkzaamheden is in Heusden ‘De Groote Brug’ over de Bergsche Maas gekomen, met als belangrijkste doel een ontsluiting van het Land van Altena. De brug werd op 1 maart 1904 voor het verkeer opengesteld. De brug was een geklonken vakwerkbrug uit profielen van staal.

Bij de inval van de Duitsers in ons land op 10 mei 1940 is de brug daags erna ’s-morgens om 5.30 uur door Nederlands militairen opgeblazen om de opmars van de Duitsers te vertragen. De overtocht geschiedde een tijdlang met pontveren. De brug is ter plaatse hersteld en in maart 1941 weer in gebruik genomen. Bij het terugtrekken van de Duitsers vanaf de Langstraat naar het Land van Altena is door het Duitse Sprengcommando de brug in de nacht van 4 op 5 november 1944 ’s-morgens om 3.45 uur weer opgeblazen. Na de oorlog is de brug hersteld en het houten wegdek is vervangen door een betonnen. Sinds februari 1947 is de brug weer in gebruik en dat tot 1989. Omstreeks 1980 blijkt de brug technisch verouderd te zijn, te smal voor het verkeer en heeft een te lage doorvaarhoogte. Een nieuwe betonnen tuibrug is naast de oude gelegd en in 1989 in gebruik genomen. De oude brug is in 1991 verwijderd, voor ƒ1,- verkocht aan Suriname, nooit opgehaald en in 1996 gesloopt. Als herinnering is een gedeelte van de brugconstructie als monument gebleven.

In 1991 konden beide bruggen nog worden gefotografeerd. 

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Reacties

Cookieinstellingen