Stormen veroorzaken voor 500 miljoen aan schade

De stormen Eunice, Dudley en Franklin van de afgelopen dagen hebben in Nederland voor zeker 500 miljoen euro aan schade veroorzaakt aan woningen, auto’s en bedrijfsgebouwen. Dit volgt uit een eerste inventarisatie van de verzekerde schade door het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars hebben vele duizenden schademeldingen ontvangen door stormen Dudley, Eunice en Franklin en verwachten ook nog veel gevolgschade.

Storm Eunice staat in de top 3 zwaarste stormen in ruim vijftig jaar. In de kustprovincies waarschuwden we vrijdag 18 februari met code rood voor zeer zware windstoten, in de rest van het land stond code oranje uit (m.u.v. Limburg, daar gold code geel). In vier dagen tijd raasden Dudley, Eunice en Franklin over ons land.

Opmerkelijk aan Eunice is dat de hoogst gemeten windstoot niet aan de kust, maar boven land voorkwam. Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten (figuur 1). Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo’n zware windstoot gemeten. Ook was Eunice een langdurige storm. Nederland kreeg van 15.00 uur tot 2.00 uur ’s nachts zeer zware windstoten te verduren.

Ook op maandag waren er diverse stormschades te melden o.a. in Vlijmen waar zonnepanelen van het dak zijn afgewaaid. Ook in Heusden aan de Nieuwe Maasdijk werd de brandweer opgeroepen omdat er dakplaten waren losgeslagen door de enorme wind bij het voormalig pand van Jonker Fris.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen