Monumenten in Heusden: Door Eunice ‘in het verband’

Precies op het hoogtepunt van de storm, die vrijdag 19 februari over ons land raasde, braken door windvlagen dikke takken af van de monumentale boom bij de villa op Julianastraat 11 in Vlijmen. In de tuin van deze villa staat een bijna 200 jaar oude beukenboom met de botanische naam Fagus sylvatica. Met zijn stamomtrek van 5,5 meter en een diameter van 1,75 meter is het de dikste boom in de Gemeente Heusden.

Met de storm is een hoofdtak aan de oostkant van de boom afgebroken en nam tevens ook nog enkele takken ernaast mee. Gelukkig zijn de takken niet op de villa gevallen en bleef de dakschade beperkt tot het vervangen van enkele dakpannen. De eigenaar van de villa heeft onmiddellijk contact opgenomen met een expert van Totaalboom Brabant uit Oisterwijk. Uit het overleg is een snoeiadvies gekomen om zoveel mogelijk van de boom te behouden.

Afgelopen dagen zijn de benodigde werkzaamheden uitgevoerd en is men de klus begonnen met het versnipperen van de grote hoeveelheid kleinere takken, zodat de hoogwerker bij de boom kon komen. De boom is nu door het afbreken van enkele hoofdtakken ‘uit balans’ geraakt. Omdat daardoor er gevaar bestaat dat de hoofdtak bij de villa aan de noordoostelijke kant bij een volgende storm afbreekt is de kruin van de boom kleiner gemaakt. De breukvlakken zijn met een medium ingesmeerd waarna de boom met jutedoek verbonden wordt. Om de boomstam is in een cirkel van 20 meter een opstand gevlochten van takken en daarbinnen is een grote hoeveelheid beukenbladeren gebracht om de groei van de boom te bevorderen.

Bart Beaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Toen                                                                                                                                                                   Foto Nu

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen bijna 3250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen