Werkgroep Sterrenkunde Heusden brengt bezoek aan Sterrenwacht Halley

Foto: Pixabay

Op donderdagavond 17 maart 2022 werd door de Werkgroep Sterrenkunde Heusden een bezoek aan de Sterrenwacht Halley georganiseerd voor een aantal leden van de Heemkundekring Onsenoort. In 2018 werd deze werkgroep, inmiddels ook bekend als de WSH,  opgericht door de Vlijmenaar René Esser. De werkgroep is onderdeel van de Heemkundekring Onsenoort met de slogan “De Ruimte om ons Heem”.

Het doel van de werkgroep is om Sterrenkunde op een educatieve maar ook gezellige wijze onder de aandacht te brengen van de inwoners van de kernen van Heusden, maar inmiddels ook buiten deze regio.  De werkgroep heeft 3 bestuursleden die de dagelijkse gang van zaken regelen en ongeveer 39 leden. Er wordt intensief samengewerkt met de Sterrenwacht Halley bij Vinkel en deze is al 30 jaar een begrip in de regio Oss en omstreken. Deze vereniging van vrijwilligers organiseren regelmatig avonden voor groepen belangstellenden en veel leerlingen van scholen. De sterrenwacht beschikt over verscheidene telescopen waarmee naar de sterrenhemel kan worden gekeken.

Voorafgaande aan het bezoek van de sterrenwacht Halley werd door de voorzitter van de WSH, in de middag, een presentatie verzorgd. Men kreeg inzicht in de volgende vragen op een laagdrempelige wijze, wat is groot en wat is klein? Welke ster staat het dichtste bij de Aarde? Wat zijn planeten en wat zijn sterren? Kunnen wij planeten in de avond zien? Wat zijn vallende sterren en wat zijn kometen. Verder werd uitleg en inzicht gegeven over de oneindigheid van het heelal met de vele melkwegstelsels en zwarte gaten. Een veel gestelde vraag, bestaat er ander intelligent leven in het heelal? Werd ook besproken.

In de avond gingen we met dezelfde groep naar Halley. Het was redelijk helder met een deels onbewolkte hemel. Er werd een presentatie verzorgd en er werd door telescopen naar de Orionnevel gekeken. Spectaculair blijft het bezoek aan het prachtige Planetarium van de Sterrenwacht. Je vliegt in een raket mee langs de planeten van het Zonnestelsel en in korte tijd kun je je eigen Ster de Zon niet meer vinden.

Een van de deelneemster schreef het volgende over haar ervaring die dag: Nogmaals hartelijk dank voor het organiseren van deze geslaagde middag en avond.  “Op 17 maart werden we door Rene Esser ’s-middags ontvangen en ingeleid in de beginselen van de sterrenkunde. Begrippen als ster, planeet, komeet en heelal werden op begrijpelijke en enthousiaste wijze uitgelegd.  Met deze kennis reden wij die avond naar de sterrenwacht Halley waar Urijan Poerink en nog enkele vrijwilligers ons een verdere kennismaking met het heelal aanboden. Dankzij de heldere avond zagen wij onder meer de Grote Beer. Het was een fantastische ervaring en wij bedanken dan ook iedereen die hier zijn steentje aan bijgedragen heeft”. Francien en Gerard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen