Verslag Edward Hirschfeld en Martijn van Dun in Polen/Oekraïne

Foto: Michel Omtzigt

Was het zo dat Edward Hirschfeld circa zes weken geleden samen met Floor van Hooijdonk -die nu al weer thuis is- naar de Poolse grens vertrok heeft hij nu sinds enkele weken via facebook contact met Martijn van Dun. Zo zijn er plannen gesmeed om samen iets te gaan doen.  Martijn van Dun is op 19 april afgereisd naar Warschau en zal daar enkele dagen later aankomen.

Vandaar uit reist hij door naar de Poolse grens met Oekraïne waar hij zich bij Edward Hirschfeld zal voegen, om vervolgens een week later richting Oekraïne te trekken. Graag wil ik u iets vertellen over Martijn, zijn achtergrond en beweegredenen om deze uitdaging aan te gaan en zo samen met Edward iets voor de bevolking van Oekraïne wil betekenen.

Toen Martijn van Dun (35) uit Tilburg hoorde van de oorlogssituatie in Oekraïne wist hij het zeker: Ik moet actie ondernemen. Met die instelling heeft hij besloten om 19 april naar te vertrekken. De in 1987 geboren Tilburger is kok van beroep. Hij heeft door de jaren heen ervaring opgedaan bij verschillende restaurants. Hij vind het werk leuk, maar was op zoek naar iets avontuurlijks, iets dat hem nieuwe uitdagingen biedt. Met de oorlog in Oekraïne zag hij een kans voor hem om dit waar te maken. Hij heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel en heb lang getwijfeld. Nu is hij 35 en heeft de gedachte als ik het nu niet doe dan komt het er nooit meer van. Hij doet het liefst iets wat hij goed kan en dat is, ervoor zorgen dat de mensen daar goed gevoed worden. Hij ging op zoek naar mogelijkheden om zijn droom te verwezenlijken en kwam uit bij het Vreemdelingenlegioen. Daar was echter een “obstakel” Martijn heeft geen militaire ervaring, dus ging hij bij zich zelf te rade en kwam uit bij : Ik doe het liefst iets wat ik goed kan, met dat idee in zijn achterhoofd meent hij ervoor te kunnen zorgdragen dat de vluchtelingen daar goed gevoed kunnen worden. In de zoektocht passeerden diverse organisatie de revue zoals het Rode  Kruis, World Kitchen Centre en anderen, maar hij was niet tevreden. Hij zag wat deze organisaties deden en vindt het goed wat ze doen maar dat wat ze te eten aanbieden is niet echt voedzaam. Martijn vond dat hij op zoek moest naar een alternatief.

De plannen/voorbereiding                                                                                                                                                           Via vrienden stuitte hij op de Facebookpagina van Edward Hirschfeld.  Langzaam maar zeker maakte hij samen met Edward een planning om naar het gebied te vertrekken. Enkele dagen geleden kreeg Martijn van Edward te horen dat deze nog een stapje verder wil gaan en echt Oekraïne in. Pitmaster Edward Hirschfeld (49) komt uit Utrecht en zit al bijna zes weken in het grensgebied Polen/Oekraïne. Van Edward kreeg Marijn te horen dat er iedere dag circa 200 kilo vlees klaargemaakt wordt, het vlees wordt lokaal geregeld. Hirschfeld maakt gebruik van leveranciers uit Polen-maar ook uit Nederland- en kan dit allemaal kopen door middel van donaties die mensen hem toesturen. Donaties die hard nodig zijn -iets wat iedereen weet-. Zeker nu de plannen gewijzigd zijn en ze samen Oekraïne in gaan trekken. Het vlees gaat naar soldaten, die het vervolgens onder de bevolking in Oekraïne verdelen. Ook kunnen mensen die dat nodig hebben eten afhalen bij de locatie waar Edward en Martijn het bereiden.

Martijn weet door de goede contacten met Edward wat hem te wachten staat als hij aankomt. Er volgt een korte periode van voorbereiding op locatie en als ze daadwerkelijk een plaats hebben gevonden waar ze in Oekraïne kunnen gaan werken dan begint het in de ogen van Marijn pas echt. Ik -als trotse vader van Edward Hirschfeld- vind het geweldig dat Martijn de stap heeft gezet deze uitdaging aan te gaan en wens hem heel veel succes met het goede werk wat hij daar samen met Edward gaat doen. Voor nu zal Martijn op 6 mei weer terug zijn in Nederland, immers hij heeft een baan en zijn vakantiedagen zijn dan op. Ik als veteraan weet dat hij naar huis komt met een ervaring rijker, een die hij nooit zal vergeten.

Mocht u dit geweldige initiatief/werk willen ondersteunen dan kunt u uw donaties overmaken naar NL56INGB0002501515 t.n.v. Edward Hirschfeld. Namens Edward, Martijn en de bevolking van Oekraïne hartelijk dank voor uw steun.

Nieuwkuijk 19 april 2022
ir .J.M.J.M. (Michel) Omtzigt                                                                                                                                  Kapitein der Genie BD 101GNBAT

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen