Expositie – Henri Bol, Brabantse fijnschilder

Foto: Egbert van Zon

Het Gouverneurshuis biedt van 23 april tot en met 30 oktober 2022 een expositie over het leven en werk van de Heusdense fijnschilder Henri Bol (1945-2000). Henri Bol, die zich liet inspireren door schilders zoals Dick Ket, Raoul Hynckes, Pyke Koch en Carel Willink, is vooral bekend geworden door zijn uiterst verfijnde stillevens waarin hij materialen zoals hout en marmer verbluffend goed weergaf.

De geschilderde composities van Henri Bol bevatten vaak ook antieke objecten, die hij enthousiast verzamelde. De expositie in het Gouverneurshuis richt zich het kunstenaarsgezin waarin Henri Bol is opgegroeid en op zijn uit Eindhoven afkomstige voorouders, op de inspiratiebron die de vestingstad Heusden voor hem was, en op het verloop van zijn carrière als kunstenaar. Aan de hand van objecten waarmee Bol zich omringe in zijn atelier wordt een beeld geschetst van de werkwijze van de fijnschilder.

Ook op een andere Heusdense locatie wordt het werk van Henri Bol belicht. In Het Blaauw Laaken Kunstkabinet (Engstraat 14) is een zorgvuldig overzicht samengesteld van de stillevens van Henri Bol. Dit werk geeft een goed beeld van de ontwikkeling die Bol als fijnschilder doormaakte. Ook wordt zijn werk er geplaatst in de context van de kunstenaars die hem inspireerden en met wie hij zich verbonden voelde.

Ter gelegenheid van deze dubbelexpositie verschijnt een begeleidende publicatie: Willemijn Bol, Hildo van Engen en Peter Thoben, Henri Bol. De leefwereld van een Brabantse fijnschilder (Heusden 2022). Dit boek is verkrijgbaar in het Gouverneurshuis.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen