Het Groot Heusdens Dictee: Doe mee en maak kans op mooie prijzen

Foto: Ad van Kessel

Eindelijk, vier jaar na de laatste editie in 2018 kan het weer: de Cultuurtoren Honsoirde organiseert  in samenspraak met de Bibliotheek Heusden met genoegen het Groot Heusdens Dictee. Deze keer op zondag 22 mei 2022, aanvang 15.00 uur in de Cultuurtoren Honsoirde, Abdijlaan 6a in Nieuwkuijk.

Dit dictee staat in het teken van de viering van 25 jaar Heusden. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 18 mei. Reserveer uw plaats bijtijds via de site van Honsoirde: www.honsoirde.nl en vul het formulier in.

Er wacht weer een prachtkans voor mensen die van (taal)spelletjes houden en die de strijd durven aan te gaan met andere geïnteresseerden in de Nederlandse taal. Een tekst met humor, met prikkelende stellingen en hier en daar wat lastige woorden, zoals u dat van Dimph Vos gewend bent, die al twee keer eerder het Groot Heusdens Dictee schreef. Het hele dictee omvat 340 woorden, dus met een foutscore van – een veelvoorkomende – tien procent heb je er toch nog 306 goed! Met andere woorden: ‘veel’ is een relatief begrip, de krachtmeting gaat op 22 mei gepaard met gezelligheid, met elkaar ontmoeten en durven zeggen: ja, ik heb het lef om mee te doen, leuk! En natuurlijk om een van de aantrekkelijke prijzen te winnen. Degene die de eerste prijs in de wacht sleept, gaat in ieder geval óók met de wisseltrofee naar huis: een kunstwerk gemaakt door kunstenaar Mees Douglas.

Topfunctionaris
Een prachtkans bovendien om andere taalliefhebbers te ontmoeten én kennis te maken met de Brabantse topfunctionaris mevrouw Ina Adema, Commissaris van de Koning, van wie het bestuur van Honsoirde de toezegging heeft gekregen dat zij de gewichtige taak op zich wil nemen om de tekst voor te lezen.

Levende taal
De spellingregels van levende talen zoals het Nederlands, ja, ze veranderen steeds weer, ze plaatsen je voor voortdurende vraagtekens en roepen geregeld irritaties op, maar ook: ze blijven fascineren. Eenvoudig, lastig of eerder uitdagend? Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen, zoals het Groene Boekje en vooral de elektronische versie ervan: www.woordenlijst.org. Een eenvoudige site die op een toegankelijke manier laat zien hoe de regels zijn opgebouwd (de Leidraad) en hoe woorden (de Woordenlijst) gespeld moeten worden.

Kijk voor meer informatie op https://www.honsoirde.nl/event/heusdens-dictee/

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen