Thema Groot Heusdens Dictee: 25 jaar gemeente Heusden

Geconcentreerd luisteren de deelnemers op zondagmiddag 22 mei naar de commissaris van de Koning, mevrouw Ina Adema, die het Groot Heusdens Dictee voordraagt voor de vijftien dames en heren die zich voor deze talige activiteit hadden aangemeld. In de zaal is het verder muisstil, maar door de openstaande ramen komt het geluid van buiten binnenwaaien vanaf het terrein van Abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk.

Daar immers is de Cultuurtoren Honsoirde gevestigd, samen met de Bibliotheek Heusden de organisator van het dictee. Plaats van handeling: de fraaie Pont Colbertzaal op de eerste verdieping.

Dankzij mevrouw Adema’s heldere stem gaat er geen woord verloren. Zo nu en dan glimlacht een deelnemer, want het Groot Heusdens Dictee staat dit jaar in het teken van 25 jaar gemeente Heusden en dan vinden plaagstootjes in de tekst onvermijdelijke hun weg. Immers, de samenvoeging van gemeentes gaat nooit zonder slag of stoot. In modern jargon: de afzonderlijke gemeentes zijn nu concullega’s. Een schitterende kans dus voor de tekstschrijver van Honsoirde, Dimph Vos, om via het dictee een inkijkje te bieden in bestuurlijke en politieke schermutselingen bij de samenvoeging van de gemeente Heusden, tot 1997 bestaande uit de dorpen Drunen en Vlijmen en de stad – mét stadsrechten – Heusden. De tekst is geestig, hier en daar gelardeerd met goedmoedige spot, maar toch ook met een serieuze ondertoon.

Kerkdorp of kerndorp
Opgelucht verlaten de deelnemers na afloop de zaal, buiten en in de kelderbar in afwachting van hun score, toe aan een kopje koffie of thee. De juryleden, alle vijf afkomstig uit het onderwijs, mogen aan de bak: vier docenten Nederlands, één docent klassieke talen. Gedurende de nakijkronde blijkt dat de uitgesproken tekst hier en daar toch tot verwarring heeft geleid: vrijwel alle deelnemers hoorden ‘kerkdorp’ waar ‘kerndorp’  was gezegd, een typisch voorbeeld van een verwachtingspatroon? Ook over sommige andere afwijkende woorden moet worden overlegd, want juist bij een dictee is zorgvuldigheid geboden.

Door die omstandigheden later dan verwacht, worden de deelnemers ontboden en neemt voorzitter Hildo van Engen het woord. Daarbij start hij met een dankwoord voor mevrouw Adema en overhandigt hij haar het onlangs uitgegeven boek ‘Zeven eeuwen Heusdenaren’. Een bijzonder geschenk om kennis te maken met de geest van ‘de Heusdenaar’, die blijkens het dictee overigens niet bestaat.

De winnaar is…
En dan… tromgeroffel.
Yoïn van Spijk, Drunenaar en taalkundige, is met slechts vier fouten de winnaar van het Groot Heusdens Dictee. Onder luid applaus kan hij naar huis met de prachtige Mees Douglas Wisseltrofee, de subliem getekende oorkonde van tekenaar en cartoonist  Bob Leenders en het boek ‘De dikke Daniëls’ van Wim Daniëls. De tweede en derde prijs zijn gegaan naar Frits Rommers (dertien fouten) en Antony Fokker (veertien). Twee deelnemers met lagere scores, Rein Leenfaarts (acht) uit Middelburg en Meta Geraerts (twaalf) uit Waalwijk, deden mee buiten mededinging, waardoor ze weliswaar niet in aanmerking kwamen voor het officiële winnaarschap, maar wel voor de eer.

Tekst: Dimph Vos
Foto’s: Wil Gulpen

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen