Monumenten in Heusden: Een Vlaamse Schuur in Elshout

Foto: Ad Hartjes

Verscholen tussen de panden van Scheidingstraat 4 en Theodorus Rijkenstraat 35 staat, enigszins naar achter, een oude boerderijstal van het type Vlaamse Schuur. Op één van de ankerbalken is het jaartal ‘1819’ gekerfd. In dit verhaal gaan we ervan uit, dat dit het bouwjaar is. De schuur heeft een oppervlakte van 12 x 7,5 meter.

In een ankerbalk is het jaartal 1819 gekerfd, waarschijnlijk is dat het bouwjaar

In de schuur staan twee grenenhouten ankerbalkgebinten, waardoor de schuur driebeukig is, ook een kenmerk van de Vlaamse Schuur. De middenbeuk is wel erg breed ten opzichte van de buitenste beuken. Het met riet gedekte dak rust via een groot aantal 15 cm ronde daksporen op de doorgaande gordingen, die op de gebintstijlen rusten. De daksporen rusten ook op de gemetselde muren, die deels gemetseld zijn met nieuwe naoorlogse bakstenen en deels met zeer oude kloostermoppen in diverse formaten. Hierdoor rijst wel de vraag waar deze kloostermoppen vandaan komen? Zouden ze van de funderingresten van klooster Mariëndonk kunnen zijn?

Aan de lange achtergevel is de muurhoogte slechts 140 cm. Aan de lange voorgevel is dat 185 cm met in het midden een inrijgedeelte van 240 cm met een verhoogd dak. Zo’n omhoog lopend dak bij de inrijdeur is ook een kenmerk van een Vlaamse Schuur. De schuine dakvlakken aan de korte gevels noemt men wolfsdaken.

Jack Moonen, de huidige eigenaar,  kan zich nog goed herinneren hoe vroeger de stalruimte was ingedeeld. Er waren drie vakken voor de varkens, die door één van de drie luiken naar hun modderpoel konden gaan. Dan een gedeelte waar onder een laag schoor een vijftal koeien stonden, die ook een eigen mestdeur hadden. En een gedeelte voor het paard waar de betonnen voederbak en mestdeur nog aanwezig zijn. In één van de ankerbalken is ‘ENODIOS’ gekerfd, de naam van het paard. Maar ook  ‘1938 G. MOONEN’, het geboorte jaar en de naam van Jack’s vader Gerard. In een groot gedeelte van de schuur was een schoor, de opslagplaats voor hooi en stro.

Bart Beaard

 De boerderijschuur met de lange voorzijde en de korte achterzijde. Foto Ad Hartjes

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen