Monumenten in Heusden: N.V. Mommersteeg’s Zaadteelt & Zaadhandel

Foto: Ad Hartjes

Het toenmalige bedrijfsgebouw van Mommersteeg met kantoor aan de Wolput in Vlijmen is voornamelijk in twee fasen gebouwd. Het westelijke en donkere gedeelte, Rijksmonument 517331, is in 1938 gebouwd, het oostelijke en wat lagere gedeelte in 1950.

Het oude gedeelte is gebouwd naar een ontwerp van Vlijmens architect Jan Luijben in een bouwstijl dat we nu kennen als Amsterdamse School. Een belangrijk kenmerk ervan is het toepassen van verschillende vormen. Dit gebouw is samengesteld uit twee haaks op elkaar staande voorgebouwen met verschillende hoogten. De gevels zijn gemaakt in een sobere baksteenbouw met grove bruine stenen, gemetseld in kettingverband (strek, strek, kop, etc.) en met terugliggend voegwerk. Enig siermetselwerk is er met de rollagen boven de vensters van de lagere verdiepingen en siermetselwerk in de rond- en ontlastingsbogen boven de vensters van de hogere verdiepingen. Onder de bogen zijn in reliëf geometrische patronen ingemetseld.

Aanzicht van het huidige gebouw

Sterk in de uitstraling van het gebouw zijn de grote dakoverstekken van de lessenaarsdaken met aan de hoge zijde doorlopende en geprofileerde draagbalken, een kenmerk van deze bouwstijl. Kenmerkend is ook het zware ijzeren smeedwerk van de toegangspoort, het hekwerk boven de gemetselde poort tussen de twee voorgebouwen en de buitenlampen. Op de hoeken en ter plaatse van de overstekken bevinden zich tufstenen hoekstenen. Vernieuwend zijn de stalen ramen met verschillende roedeverdeling, die Luijben in die periode in zijn ontwerpen al veelvuldig toepaste.

Het nieuwere en oostelijke gedeelte is een uitbreiding tegen het bestaande gebouw aan en vond plaats in 1950. Dat is de wederopbouwperiode waarbij het allemaal wat eenvoudiger in de uitvoering is. De uitbreiding is een langgerekt gebouw, is drielaags, en onder een plat dak. Het is iets terugliggend ten opzichte van het oude gedeelte. Geheel links op de begane grond bevindt zich de ingang, rechts daarvan zijn brede rechthoekige ramen gezet. De ramen erboven zijn veel kleiner. Bij dit nieuwe deel is de ornamentiek beperkt tot een bakstenen sierlijst met zig-zag motief onder de tufstenen dakrandafdekking. Op de rechterhoek staat een iets naar voren uitstekend gebouw onder lessenaarsdak met ramen als in de overige gedeeltes.

Achter de gebouwen hebben grote opslaghallen gestaan die voornamelijk na de oorlog gebouwd zijn. Achter deze hallen lagen er uitgestrekte proefvelden voor de graszaadteelt. Het gebouw is tot de eeuwwisseling door Mommersteeg als hoofdkantoor in gebruik geweest. In 2001 heeft Gemeente Heusden in het gebouw als tijdelijk kantoor gebruikt tijdens de verbouwing van de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen. Later is het gebouw en de gronden door Gemeente Heusden gekocht, waardoor de uitbreiding Geerpark gerealiseerd kon worden. Het monumentale kantoorpand is toen verbouwd en is nu in gebruik door Herbergier Vlijmen, een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen met mentale problemen.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen