Monumenten in Heusden: Het Commiezenhuis in Heusden

Foto: SALHA

Aan de noordzijde van de Vismarkt staat naast de Visbank het herbouwde Commiezenhuis, waarin de ‘ Heeren van Heusden Wijnkoopers’ sinds 1990 hun bedrijf hebben. Het huidige huis is in 1970 als onderdeel van de stadsrestauratie nieuw op de fundering resten van het voormalige huis gebouwd. De gebruikte ijsselsteentjes zijn van een oude vervallen boerderij uit Waspik, die daarvoor door de gemeente is aangekocht.

De Visbank uit 1796 en het Commiezenhuis vóór het dempen van de stadshaven in 1900

Tientallen Heusdenaren hebben, onder leiding van toenmalig burgemeester Gerard Scholten, vele weekenden de steentjes afgebikt. Aan de achtergevel is de gedenkplaat aangebracht die herinnert aan het bezoek van koningin Wilhelmina in 1904 toen de nieuwe Maasmond geopend is. In het gemetselde gedeelte van het trapbordes zijn drie kogels ingemetseld. Het is een Franse gewoonte om dit bij gebouwen, zoals een gijzelkamer, te doen. Op 10 mei 1971 is het huis officieel geopend door Dr. C. Kortmann, Commissaris der Koningin in Noord-Brabant. Koningin Juliana bracht er een lunchbezoek in 1974.

Het oorspronkelijke huis is gebouwd als een herenhuis en komt in 1633 voor het eerst voor in de verpondingregisters. Waarschijnlijk is het iets eerder, in 1629, door Jacques Misdom gebouwd. Hij was een brouwer die in Heusden meerdere huizen had. Onder het commiezenhuis is nog  een kelder die originele  onderdelen van de gijzelkamer van het oorspronkelijke gebouw bevat. Het pand staat op de kaart van cartograaf Joan Blaeu uit 1649, waarnaar de stad is gerestaureerd.  De naam Commiezenhuis stamt uit de Franse tijd, toen dit pand commiezen huisvestte, die belast waren met de inning van het havengeld, tolgelden, accijnzen en invoerrechten. Het commiezenhuis heeft er gestaan tot 1903. Het is afgebroken toen de Wilhelmina- of stadshaven gedempt is en waarna op die plaats het Wilhelminaplein is aangelegd.

De Visbank in 1967, wanneer er geen Commiezenhuis is

Het huidige gebouw had eerder meerdere bestemmingen. Aanvankelijk werd het gebruikt als kantoor voor de restauratiearchitect Ab Peetoom, het kreeg een bestemming als informatiecentrum voor de restauratie en was enige tijd het restauratieatelier van gemeente Heusden. Vervolgens een  nevenlokatie van het gemeentehuis en een trouwlokatie. Het Keramisch Centrum heeft er een tijdlang geëxposeerd en delen van de stadsmaquette van Heusden hebben er gestaan. Voordat de Heeren van Heusden Wijnkoopers het betrokken, zetelde er de redactie van het Heusdens Weekblad.

Bart Beaard

 

Het Commiezenhuis sinds 1970

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen