‘Bart van de Ven had nog nooit een berg in het echt gezien’

Tijdens het Wielercafé Vlijmen werd met Hennie Kuiper, José De Cauwer en wielercommentator Gio Lippens onder meer teruggeblikt op de Tour de France en vooruitgekeken op de Vuelta, die op 20 augustus ook de gemeente Heusden aandoet. Dus werd ook John van Ierland geïnterviewd door Jan-Willem Prinsen. Van Ierland, deeltijddocent Nederlands, heeft een boek geschreven over 33 van de 66 Brabantse wielrenners die aan de Ronde van Spanje hebben meegedaan heeft geportretteerd: Spaanse Brabanders. Daarvan twee uit Vlijmen: Lars Boom en Bart van de Ven.

Het verhaal over slagerszoon Van de Ven was er eentje die volledig paste in de romantiek waarmee het wielrennen is omgeven. In 1961 had de organisatie van de Vuelta besloten dat er ook landenploegen mochten deelnemen. De bondscoach ging aan de slag, zocht elf renners bij elkaar. Maar er vielen een paar coureurs weg. “Toen zat de bondscoach met een probleem”, vertelde Van Ierland dinsdagavond in een volgepakt café Den Braai. “Hij had niemand meer op de reservelijst. Dus belde  hij op zondagavond Bart op. Die moest de dag daarna op Schiphol zijn om aan de Ronde van Spanje mee te doen. Bart durfde geen nee te zeggen, maar hij die afgelopen maar amper getraind.”

Daags daarna arriveerde Van de Ven en nog eens tien Nederlandse renners in Spanje. Toen begon het avontuur. “Bart had nog nooit een berg gezien, laat staan eentje beklommen. De eerste etappe, slechts 91 kilometer, was voor hem verschrikkelijk afzien. Hij werd een na laatste op een kwartier afstand van de winnaar. In een van die andere etappes was hij zó kapot dat-ie in zijn wielerkleding in bed in slaap viel.”

Allengs ging Bart beter rijden. “Hij werd zelfs een keer vierde. Maar in de negende etappe ging het mis met Nederland. Maar liefst vijf renners stapten af, bleven er nog maar twee over. Bart zat erbij.” Dat vond de organisatie te gortig. “Voor twee wielrenners in koers alle kosten eromheen betalen. Zoals soigneurs en mecaniciens, dat wilden ze niet. Dus werd Nederland uit de koers genomen.”

In 2009 deed Lars Boom mee aan zijn eerste grote ronde: de Vuelta. Hij won de vijftiende etappe. Boom deed zelf zijn verhaal. “Die dag was er veel strijd om in een ontsnapping weg te komen. We werden geholpen door een val van Valververde, belangrijk voor het eindklassement. Het peloton wachtte op, dat gaf dertien, veertien man de kans om er tussenuit te knijpen. In de finale moesten we twee rondjes rijden, met een klimmetjes erin. Omhoog rijden, daar en ik niet de beste.” Toch liep het perfect af. “Ik heb er veel suikers ingegooid, in de luwte gereden om mijn benen te sparen. De voorsprong was toch groot genoeg, ruim veertien minuten. In dat laatste klimmetje heb ik alles gegeven, niemand kon volgen.”

José De Cauwer, Hennie Kuiper en Gio Lippens keken terug op de Tour de France. Lippens was onder de indruk van wat het grootste wielercircus in Denemarken teweeg had gebracht. “Ongelooflijk. Nog meer dan in Utrecht destijds. En de mensen waren zó gedisciplineerd.” Kuiper hield ook het nieuws voor een etappe nauwgezet bij. “Soms leidt tot grote verrassingen. We hebben het meegemaakt met Hinault. Van de ene op de andere dag deed hij niet meer mee. Deze Tour was dat ook het geval met Roglic. Begrijpelijk, schouder uit de kom, ribben gebroken.” De Cauwer strooide lof over Jumbo Visma. “Die ploeg heeft een nieuwe standaard neergezet.” En dat leverde na jarenlange inspanningen eindelijk een Tourwinnaar op: Jonas Vingegaard. De Cauwer: “Maar de echte winnaar was Wout van Aert. Man o man, wat heeft hij geweldig goed gereden. Waar zou Jumbo Visma zijn geweest zonder hem?”

Foto’s Ad van Kessel

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 3750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen