Workshop en excursies bij Biologische boomgaard in Bokhoven

Sinds 1991 hebben Henri en Diny Albers, een biologische boomgaard aan de rand van het Brabantse dorpje Bokhoven aan de Maas. Vlakbij ’s-Hertogenbosch en landgoed Haverleij is de boomgaard een oase van rust. Op biologische wijze telen ze hier de appelrassen Elstar, Jonagold, Alkmene, Santana en Rode Pinova.

Workshops en excursies
Om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor gezonde voeding en de betrokkenheid van de mensen bij natuur en milieu te vergroten organiseren zij workshops en excursies. Met een ervaring van twintig jaar appels telen staan deze activiteiten garant voor een interessante middag. Op een heel praktische manier geven Henri en Diny een beeld van wat er allemaal moet gebeuren, voordat u kunt genieten van een heerlijke Hollandse appel.

De oogst
In de maanden september en oktober vindt de oogst plaats. Het begint met het herfstras Alkmene, vervolgens Elstar en tenslotte Jonagold en plukken de appels ‘op kleur’. Dit betekent dat alleen de appels die voldoende rood gekleurd zijn geoogst worden. De resterende appels kleuren nog bij en oogsten ze in een van de latere plukrondes. Bijkomend voordeel is dat de appels ook echt op smaak zijn als ze geoogst worden. Daarnaast draagt ook de spaarzame bemesting in de biologische teelt zeker bij aan de uitstekende smaak van de appel.

Gedurende de oogst levert men een dagvers product direct aan consumenten. Appelsap van eigen bedrijf is het hele jaar verkrijgbaar. Vanaf de start van het bedrijf zetten ze de oogst coöperatief af. In de beginjaren als biologische divisie van de veiling en vanaf 1998 in de afzetcombinatie ‘Biofruit‘. Dit is een samenwerkingsverband van zes biologische fruittelers uit Midden- en Zuid-Nederland . Het fruit wordt centraal gesorteerd om zodoende een uniforme kwaliteit te waarborgen. De ‘Biofruit-telers’ bezoeken geregeld elkaars bedrijf en wisselen teelttechnische informatie uit.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen