Jubilea vieren met 264 historische plaatjes verzamelen

Foto: Arjan de Feijter

Komende zaterdag gaat Burgemeester Willemijn van Hees maar liefst zes supermarkten in de gemeente Heusden langs. Niet om op koopjes te jagen, bij elke super brengt de burgemeester 25 boeken: Gemeente Heusden, meer dan 25 jaar historie. Het is de start van een plaatjesactie, geïnitieerd door de gemeente en Heemkundekring Onsenoort. Omdat de gemeente jarig is – in 1997 vond de herindeling plaats – zal Willemijn van Hees ook een traktatie meenemen.

Plaatsjesacties zijn vooral bekend bij het voetballen en meestal heel succesvol. Als wij dat nou ook eens op touw zetten, bedacht de heemkundekring. Dan zetten we alle elf kernen met hun historische highlights in het zonnetje, passend bij het doel van Onsenoort: het verleden in Heusden koesteren laten herleven. “En het zou er misschien toe kunnen leiden dat inwoners over de grenzen van hun eigen dorp zullen kijken”, zegt Leo Swaans, die samen met Bart Beaard en Nico de Bont tekenden voor de inhoud van Gemeente Heusden, meer dan 25 jaar historie.

Maar de heemkundekring kampte met een probleem: ze kreeg de financiën niet rondgebreid. De gemeente bood de oplossing, samen met de zes deelnemende supermarkten. “Dit jaar is het 25 jaar geleden dat na een herindeling de nieuwe gemeente Heusden ontstond”, zegt kabinetschef Frank Horvers. “We wilden dat zilveren jubileum vieren met een cadeau aan de bevolking. Zo’n plaatjesboek is daarvoor ideaal. Het is een mooi geschenk, het draait om de elf kernen. Iedereen komt aan bod.” Swaans: “Het is niet zo dat Drunen veel meer aandacht krijgt dan Doeveren of Heesbeen, omdat het veel groter is. Elke kern doet er toe, vandaar.”

De plaatjesboeken kunnen in de zes supermarkten worden verkregen, alleen Albert Heijn, Lidl en Aldi doen niet mee. Swaans: “Een voorwaarde was wel dat er in elke kern waar een supermarkt was er minstens eentje mee zou doen. Dat is dus gelukt.” Bij elk tientje aan boodschappen krijgen de klanten vier plaatjes. Alles bij elkaar gaat het om 266 plaatjes, verdeeld over 25 hoofdstukken. Zo is er aandacht voor onderwijs, voor landbouw, nijverheid en industrie. Maar ook voor archeologie en kunst. Het laatste hoofdstuk gaat over de toekomst van de gemeente. Elke hoofdstuk heeft een korte inleiding.

Alles bij elkaar zijn er 6500 exemplaren, uitgegeven door Local Loyalty Group Breda. Ook alle klassen van de Heusdense basisscholen, evenals alle koffiehoeken in de drie gemeentelijke zorgcentra krijgen enkele boeken. Swaans: “We dragen het zo breed mogelijk uit. Dat erover gesproken wordt, het een lopend vuurtje wordt.”

De kans dat je alle 266 plakplaatjes binnen acht weken verzameld is niet zo groot. Horvers: “Na de actie, op 9 november, houden we in de drie openbare bibliotheken een ruilbeurs.”

De Hoofdstraat in Herpt in 1917. Op de achtergrond de protestantse Trudokerk, verwoest in november 1944. (foto Herpts Digitaal Familiealbum/collectie Arjan de Feijter).

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen