Monumenten in Heusden: De slagerij van Kil de Gouw in Vlijmen

Foto: Ad Hartjes

Kil – Cornelis Adrianus de Gouw werd op 10 oktober 1906 in Drunen geboren. Zijn ouders waren Hendrikus de Gouw en Wilhelmina van de Ven. Kees verhuisde op 10 augustus 1932 naar Vlijmen en aan de Maasdijk begon hij samen met zijn echtgenote een  ‘Rund- en varkensslagerij’. Kil kwam uit een slagersgezin, zijn moeder had sinds 1922 een slagerij aan de Drunense Heide, nu Bosscheweg.

Ook zijn broers Lenard en Ties hadden na de oorlog allebei een slagerij in Drunen. Op 28 juli 1932 trouwde Kil met dienstbode Anna Maria Terpoorten, op 15 februari 1906 in Krefeld (D) geboren. In 1933 verhuisden zij naar de Provincialeweg, nu Grote Kerk 9. De slagerij heet dan de ‘Electrische Rund- en Varkensslagerij’. De activiteiten gingen voortvarend, want al in 1935 kreeg Vlijmens architect Jan Luijben de opdracht een woonhuis met slagerij te ontwerpen. Dat gebeurde in een mengeling van bouwstijlen die we nu als Amsterdamse- en Delftseschool herkennen. De bouwvergunning werd op 28 februari 1935 verleend en binnen een jaar was de bouw klaar. De aanneemsom bedroeg ƒ6757,-.

De slagerij heeft bestaan tot midden jaren ’60.  Het echtpaar had één zoon Henk (1934-1978).  Kil overleed in Vlijmen op 12 september 1969, Anna Maria overleed in Vlijmen op 21 mei 1990.

Een kenmerk van de Amsterdamseschool is het verschuiven en verdraaien van bouwdelen. Hierdoor ontstaan in dit pand een linker- en een rechtergedeelte, wat dan van invloed is op de dakvormen. Het rechterdeel met trapgevel heeft een zadeldak waarvan de noklijn loodrecht op de as van de staat ligt.  Bij het linker bouwdeel ligt het zadeldak met noklijn evenwijdig aan de straat. Het rechter bouwdeel heeft aan de achterzijde ook nog een groot dakschild. De daken zijn gedekt met rode dakpannen, type Oud Hollands. Het pand had geen overstekken en aanvankelijk geen dakgoten, kenmerken van de Delftseschool. Bij Amsterdamseschool zijn er grote houten overstekken en dakgoten, zoals bij het naastliggende pand no. 7.

De gevel is gemetseld in kettingverband met hardgrauw bakstenen. Het metselwerk is terugliggend gevoegd. Boven de vensters zijn er rollagen van halve stenen staand en daarboven halve stenen liggend, die enigszins naar buiten uitsteken. Boven de twee verdiepingsramen zijn de rollagen uitgevoerd in ronde bogen. In de boogvelden is er versierend metselwerk. Ook boven het ronde raam is een rollaag. De afdekking van de treden van de trapgevel en pilaster is met stenen als ezelsrug. Onder de vensters zijn er gemetselde dorpels. De zijkanten van de trapgevel hebben aan de bovenzijde een kleine gemetselde steunbeer en aan de rechteronderzijde een aangeschuind gedeelte. Op de 1e verdieping zijn er kleine vensters met T-schuiframen. De bovenlichten hebben een kleine roedeverdeling. De ondergedeelten van de vensters hebben houten luiken.

Op de begane grond in het rechter bouwdeel bevindt zich een grote pui, dat nog herinnert aan de slagerswinkel. Aan de rechterzijde was de winkeldeur. Boven de pui was er de tekst “SLAGERIJ”. De ramen van de pui hebben nu een kleine roedeverdeling.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen