Samen werken aan een eigen burgermeetnet

Foto: NMVH

Naast het meldpunt heeft de Natuur- en Milieuvereniging gemeente Heusden (NMVH) een volgende stap gezet, met het zelf meten van fijnstof.
Op dinsdagavond 27 september houden wij over dit project een informatieavond over het samen meten van de luchtkwaliteit in de gemeente Heusden.

Inloop vanaf 19.15 uur met een kopje koffie/thee dat voor u klaar staat. De presentaties beginnen om 19.30 uur stipt. De avond is geheel gratis. Graag tot ziens in het gastvrije en gezellige D’n Elshof, Th.J. Rijkenstraat 10A, 5154 AK Elshout.

Zelf meten is samen met U! Wij zoeken de samenwerking met de bewoners van Heusden die, net als wij, zich zorgen maken over de luchtkwaliteit. Naar voorbeeld van de gemeente Meierijstad is de werkgroep Luchtkwaliteit van de NMVH bezig om binnen de grenzen van onze gemeente bewoners te bewegen om tot de aanschaf van een sensor over te gaan. Onze eerste sensoren zijn al terug te zien op onze website van het Luchtmeetnet Heusden (https://heusden.net/lucht/Lucht).

Een groep vrijwilligers heeft zich laten scholen in het assembleren van fijnstof sensoren voor PM 2,5 en PM 10. Deze sensors bieden we aan tegen kostprijs, dit is inclusief ondersteuning bij het installeren bij u thuis. Onze gemeente onderkent het belang van dit meetnet en ondersteunt de werkgroep waardoor de sensoren tegen gereduceerd tarief van 46 Euro kunnen worden aangeboden. Voor houders van een Heusden Pas en leden van de vereniging is er een gereduceerd tarief van 36 Euro.

De eerste spreker is Dieter Pientka met een presentatie over sensoren, meten en dataverwerking. Dieter werkt bij Scapeler. Renske Nijdam spreekt als tweede over luchtkwaliteit en volksgezondheid. Renske is adviseur Milieu en Gezondheid van de GGD.

Daarnaast zullen de leden van de werkgroep Luchtkwaliteit van onze vereniging NMVH uitleg geven over onze aanpak. De bestelformulieren liggen voor u klaar waarop u kunt aangeven dat u tot de koop van een sensor wilt overgaan. Ook kunt u deze (en andere) sensoren van dichtbij bekijken op deze avond. En natuurlijk is er veel ruimte voor vragen.

Naast deze nieuwe activiteit blijft ons meldpunt luchtkwaliteit openstaan voor uw meldingen. U kunt overlast door slechte luchtkwaliteit melden via het formulier op http://natuurenmilieuheusden.nl/meldpunt-luchtkwaliteit/. De resultaten anonimiseren we, en verwerken we tot een overzicht per wijk in onze gemeente. Op basis hiervan overleggen we met de gemeente over hoe de situatie te verbeteren. Ga voor meer informatie over luchtkwaliteit naar https://natuurenmilieuheusden.nl/tag/luchtkwaliteit/

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Reacties

Cookieinstellingen