Herdenking van de vliegtuigcrash in Bern

Foto: Bart Beaard

Zaterdagmiddag is met een waardige en goed bezochte bijeenkomst aan de Bergse Maasdijk in Bern herdacht dat op 28 mei 1944 hier een Lancaster bommenwerper met een Poolse bemanning van het 300ste Masovin Squadron is neergestort. Alle acht inzittenden kwamen hierbij om het leven. Tijdens de herdenking werd een herdenkbord onthuld.

Mevrouw Maaike Pouwels, dochter van Pouwel Pouwels, en Pools kolonel Daviusz Poczekalenicz onthulden het herdenkbord

De tekst van het herdenkbord is ontleend is aan een hoofdstuk uit het boek “Vliegtuigcrashes 1940-1945 in Midden-Brabant” van Pouwel Pouwels (1932-2015) uit Elshout. Pouwels heeft tientallen jaren met zijn speurwerk een grote hoeveelheid informatie verzameld over 30 vliegtuigcrashes in onze omgeving. In 2018 is deze informatie gebundeld in een boekwerk dat door heemkundekring Onsenoort postuum is uitgegeven. De plaatsing van het herdenkbord is een initiatief van het ‘4 en 5 mei comité’ uit Zuilichem. Bij de onthulling waren meerdere toespraken over wat er toen gebeurd is, de noodzaak van het blijven herdenken en over hetgeen momenteel in Europa gaande is.

Het vliegtuig vertrok midden in de nacht, samen met 5 andere vliegtuigen, vanaf de Engelse vliegbasis Faldingworth nabij Sheffield (GB) om nabij Aken (D) het spoorwegknooppunt Rothe Erde te bombarderen. Maar het vliegtuig werd beschoten en getroffen vanuit een Duitse jager. De Lancaster sloeg met haar lading van elf duizendponders en vier vijfhonderdponders te pletter in de Bernse polder nabij het Bernse gemaal. De doden werden geborgen en in alle stilte door Duitsers begraven op de R.K. begraafplaats in Heusden. Op 25 juli 1962 werden de stoffelijke resten opgegraven, geïdentificeerd en herbegraven op de Poolse erebegraafplaats in Breda.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen