Monumenten in Heusden: Julianastraat 48, Vlijmen

Foto: Ad Hartjes

Op 6 september 1910 breekt een grote brand uit bij de bierbrouwerij van Corman. In een oogwenk staan de gehele bouwerij, de schuur en de woning in brand. Al snel begint de aannemer met het herstel van de brouwerij en schuur. Pas in 1914 wordt gestart met de bouw van het huidige herenhuis naar een ontwerp van gemeentearchitect Jan van Vlijmen (1869-1953) in de architectuurstijl van Berlage. De gevelsteen van dit rijksmonument 517321 vermeldt: EERSTE STEEN GELEGD – DOOR – JOSEPH CORMAN – 19 11/4 14.  

Berlage
De minder sierlijke architectuurstijl van Berlage werd  toegepast in het begin van de 20e eeuw. Berlage zette zich af tegen de op dat moment overheersende neostijlen met de bijbehorende overdadige versieringen met speklagen, halsgevels en ornamenten. Voorbeelden van deze neostijlen in de directe omgeving zijn:
< Julianastraat 23: bouwstijl neorenaissance
< Meliestraat 19: met een mengstijl van jugendstil, art-deco en neorenaissance
< Meliestraat 24: bouwstijl eclecticisme

Berlage gebruikte geen moderne materialen als beton. Voor hem gold eerlijk materiaalgebruik: hout als hout, steen als steen, d.w.z. geen bepleisteringen of overschilderingen. Zo moest ook de decoratie met hardsteen elementen een functie in de constructie hebben en niet versierend zijn.

Een monumentaal gebouw in de bouwstijl van Berlage

Het herenhuis
Het pand is tweelaags en de vlakke symmetrische gevel is uitgevoerd in baksteen, gemetseld in kruisverband en afgewerkt met een lintvoeg. Het schilddak is gedekt met geglazuurde rode terracotta dakpannen, type Tuile du Nord. De dakkapel op het dak heeft een puntgevel en is met pannen gedekt. In en onder de puntgevel is er enige versiering in de houten aftimmering. In de overgang van gevel naar dak is een fraaie kroonlijst met overstek en met een groot aantal consoles ter ondersteuning.

Alle vensters hebben schuiframen en bovenlichten met één roede. Alle bovenlichten hebben glas-in-loodramen met hetzelfde motief. Voor de hoge vensters zijn aan de bovenzijde lateien van gemetselde rollagen aangebracht. De stenen van de rollagen zijn ter versteviging vanuit het midden schuingeplaatst en opgebouwd uit hele stenen, drieklezoren, halve stenen en klezoren. Ter hoogte van de bovenlichten in de verdiepingsvensters zijn twee lagen van gele halve stenen. Deze vensters hebben ieder een natuurstenen onderdorpel als waterslag.

De nis van de voordeur is ongeveer 50 centimeter diep en heeft een ronde bovenzijde en is afgewerkt met een anderhalvesteens rollaag, opgebouwd uit halve stenen en drieklezoren. De bovenzijde van het deurkozijn is ook rond en heeft een halfsteens hoge rollaag. Het bovenlicht van de deur heeft een glas-in-loodraam. De hardhouten deur heeft met oplegwerk een fraaie versiering

Het pand heeft een iets vooruitstekende plint met een natuursteen afdeklijst die tevens dient als onderdorpel voor de vensters van de begane grond en die doorloopt tot in de deurnis. Deze vensters hebben inpandige rolluiken. Voor de voordeur is een bakstenen trapje met natuurstenen afdekplaten. De tuin heeft drie oude beuken met elk een omtrek van 330 cm. De tuin wordt aan de straatzijde met een hoge hulsthaag afgesloten.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen