Aa en Maas richt waterbergingsgebied in ter bescherming tegen hoogwater

Waterschap Aa en Maas heeft De Gement in Vught en de omgeving van het Engelermeer ingericht als waterbergingsgebieden. Deze liggen ten westen van ’s-Hertogenbosch en beschermen de provinciale hoofdstad tegen hoogwater. De natuur rond de stad kreeg hierdoor ook een impuls. Het project kreeg de naam HoWaBo. Dat staat voor Hoogwateraanpak ’s-Hertogenbosch.

De Gement ligt tussen de dijk van het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen en de verlaten spoordijk van het Halve Zolenlijntje, de oude spoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Raamsdonk. Door verschillende gronden in de Gement en door vele overstromingen vindt men er bijzondere planten en dieren. Tevens is de Gement een beschermd gebied voor weidevogels, ganzen en zwanen. In 1989 werd de Gement opgenomen als kerngebied in de ecologische hoofdstructuur van Nederland.

Nabij de Gement, in het gebied Rijskampen, bevinden zich twee eendenkooien: De “Oude Kooi” en de “Nieuwe Kooi”. In het noorden sluit het gebied aan op de Moerputten, in het zuiden op het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen en de Vughtse Heide. Naar het oosten ligt het Bossche Broek.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen