Monocam betrapt 27 automobilisten op A59 voor rijden met telefoon in de hand

Foto: Politie Waalwijk

Op dinsdag 14 februari stond de zogeheten monocam van de politie op de brug van de A59 bij Waalwijk. Verkeer op de Maasroute/A59 werd gecontroleerd op het niet handsfree bellen. Afleiding in het verkeer is een van de grootste veroorzakers van ongevallen. Om hier iets tegen te doen, zet de politie slimme camera’s in.

De eerste van deze zogeheten MONOcams. De monocam is een camera die op een viaduct geplaatst wordt en in auto’s kan kijken of iemand een telefoon in de hand heeft. De monocam ziet eruit als een groot uitgevallen beveiligingscamera. 27 automobilisten kunnen een boete op de deurmat tegemoet zien a 350 Euro.

Jaarlijks vinden tienduizenden verkeersongelukken plaats. De oorzaken zijn divers, maar de top drie wordt gevormd door te hard rijden, rijden onder invloed en afleiding in het verkeer. Om het veiliger op de weg te krijgen, handhaaft de politie op met name deze grote ongevalsveroorzakers. Dat doen ze door agenten in te zetten, maar ook met behulp van technische middelen, zoals de

Slimme camera
De MONOcam is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld. Het is een mobiele camera die op een driepoot staat. Het apparaat kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden neergezet. ‘Bij de camera zit software. Hierdoor “herkent” hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt.

Privacy
De MONOcam is de afgelopen anderhalf jaar technisch getest. In die pilotfase is ook getoetst of het voldoet aan privacywetgeving. Broer: ‘De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het proces goedgekeurd. Dat betekent dat we ons met de MONOcam houden aan de wet- en regelgeving rond privacy.’
In de praktijk betekent dit dat de gezichten van mogelijke medepassagiers automatisch worden geblurd.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4250 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen