‘Nu overstappen naar vast energiecontract bespaart honderden euro’s’

Foto: https://advies-elektrotechniek.nl/

Is het tijd om over te stappen naar een ander energiebedrijf of te kiezen voor een vast contract? Ja, zeggen de Vastelastenbond en vergelijkingssite Independer, want daarmee bespaar je honderden euro’s.

Vooral de klanten met een variabel tarief van United Consumers, Vattenfall en Eneco kunnen gemiddeld 524 euro besparen, blijkt uit onderzoek van de Vastelastenbond. Directeur Dirk-Jan Wolfert: ,,De gemiddelde besparing bij een overstap van variabel naar vast is nog nooit zo hoog geweest en levert honderden euro’s voordeel op.’’

Al sinds maart zijn er contracten met prijzen onder het prijsplafond. Wie een variabel contract afsluit, betaalt volgens vergelijkingssite Independer nu 1,02 euro voor een kubieke meter gas en 30 cent voor een kWh elektriciteit, dat is aanzienlijk lager dan de tarieven van het prijsplafond van respectievelijk 1,45 euro en 40 cent. En wie voor een vast eenjarig contract gaat, is 1,27 euro voor gas en 38 cent voor elektriciteit kwijt. Ter vergelijking: een deel van de klanten met een variabel tarief bij Eneco betaalt nu nog 1,82 euro voor gas en 53 cent voor stroom. Pas een dezer dagen krijgen zij tarieven die op of een paar cent onder het prijsplafond liggen, en die tarieven blijven drie maanden lang zo hoog.

 

Speculanten
Volgens Joris Kerkhof van Independer is het tijd om een overstap te maken ,,Je ziet dat de markt heel beweeglijk is. Er zijn speculanten op de markt. Vorige week zag je de gasprijzen omhoogschieten, omdat er in Noorwegen onderhoud aan een pijpleiding was. En de vraag in China trekt aan. Dan zie je dat leveranciers direct de tarieven verhogen, en consumenten komen in actie en stappen over. Iedereen dacht namelijk dat de prijzen nog verder zouden dalen. Daarom zou ik adviseren om nu voor een jaarcontract te gaan, dan heb je zekerheid. Ik denk dat die prijs voor gas iets boven een euro blijft, dat is de nieuwe realiteit. Als je langjarige zekerheid wil, neem dan een driejarig contract, dan betaal je 1,32 euro voor een kuub gas. Dat is nog altijd minder dan het prijsplafond. En stroom kost dan 42 cent, 2 cent boven het prijsplafond. Maar dan weet je de komende drie jaar wel waar je aan toe bent.’’

De ergste energiecrisis is voorbij – vorig jaar zomer betaalden sommige mensen bijna 4 euro voor een kuub gas, maar de tarieven zijn nog altijd bijna het dubbele van die van twee jaar geleden. Een kwart van de Nederlanders maakt zich nog altijd grote zorgen over de energierekening, zo blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Slimster. Bijna 15 procent van de Nederlanders is 29 procent of meer van het maandinkomen kwijt aan energiekosten.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4500 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen