Taal en dialect van Germaans tot nu

Foto: Honsoirde/Yoïn van Spijk

Waar komt het Nederlands vandaan? Hoe klonk het duizend jaar en vijfhonderd jaar geleden? En hoe zijn de dialecten ontstaan, zoals het Brabants? Op die vragen geeft Yoïn van Spijk antwoord in de vierdelige cursus Taal en dialect van Germaans tot nu, in de Cultuurtoren Honsoirde in Nieuwkuijk.

In deze gevarieerde en interactieve cursus maken cursisten een taalreis door de afgelopen twee millennia. De cursus is steeds op woensdagmiddag van 14.00 – 16.15 uur: 27 september en 4, 11 en 18 oktober. Deelname aan deze cursus kost €100, vooraf te betalen via de reserveringsknop. Voor meer informatie en aanmelden: www.honsoirde.nl/cursussen.

De eerste cursusdag start taalkundige Yoïn van Spijk met het Oergermaans, de taal waaruit alle Germaanse talen en dialecten zijn voortgekomen, van het IJslands tot het Brabants. Wat is er van deze gereconstrueerde oertaal bekend en hoe maken taalkundigen zo’n reconstructie?

In les twee komen de drie West-Germaanse talen uit de tweede helft van het eerste millennium aan bod: het Oudengels, het Oudhoogduits en natuurlijk het Oudnederlands. Van dat laatste is heel wat meer bekend dan het Hebban olla vogala-zinnetje.

De derde les maken cursisten kennis met het Middelnederlands aan de hand van beroemde literatuur, zoals Karel ende Elegast. Daarbij komen allerlei aspecten van de taal aan bod, van de grammatica tot de uitspraak. Ook staat Yoïn stil bij de geboorte van de dialecten: welke taalverschillen waren er al in de middeleeuwse Lage Landen?

In les vier staat de vorming van het Standaardnederlands centraal, de eenheidstaal die we eigenlijk nog niet zo lang spreken. U maakt kennis met de enorme verscheidenheid aan dialecten die de afgelopen eeuwen in ons taalgebied is ontstaan en met de toekomstverwachtingen van de dialecten en het Nederlands.

Yoïn van Spijk (1991) studeerde Italiaans en taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is projectmedewerker dialect bij Erfgoed Brabant, vaste auteur bij het blad Onze Taal en freelance-cursusdocent. Op Twitter (@yvanspijk) en op zijn website Taal aan de Wandel schrijft hij artikelen over de ontwikkeling van de Germaanse en Romaanse talen aan de hand van infographics.

Redactie: Dimph Vos

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 4750 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Cookieinstellingen