Thies de Gouw (1909-1963) trad in 1943 in het huwelijk met Door van Delft (1918-1982). Deze Drunenaren hadden een kleine slagerij aan de Bosscheweg 53. In 1948 lieten zij Waalwijks architect Jos van Hulten een ontwerp maken voor een winkelhuis met slagerij in de Drunense buurtschap Hulten.
Het ontwerp van de winkelslagerij omvatte: winkel met koelcel, pekelkelder, werkplaats met rokerij, slagerij, stalling slachtvee en achterhuis met wagenberging. Op 8 juli 1948 werd bij Gemeente Drunen een bouwvergunning aangevraagd en deze werd op 17 augustus 1948 verleend. De legeskosten bedroegen fl. 100,-, welke nog met plakzegels van fl. 2,50 betaald moesten worden. Door de architect werd de bouw op 22 juli 1948 openbaar aanbesteed. Drunens bouwbedrijf Gebr. van Delft was met fl. 41.979 de laagste inschrijver en kreeg de gunning. Op 3 november 1949 was de feestelijk opening. Naast de slagerij werd in 1957 nog een houten bungalow geplaatst voor het gezin van slagersknecht Piet Brok. In 1971 kochten Dries en Hannie van Delft het pand, dat nu als Gemeentelijk Monument (M062) nog grotendeels in de oorspronkelijke staat is.
Een viertal bovenlichten hebben gebrandschilderde ramen met voorstellingen uit het slagersvak
Het pand is gebouwd in de architectuurstijl van de Delftse School en bestaat uit twee bouwdelen: het winkelhuis en de slagerij. Het pand richt zich naar de richting van de verkaveling en ligt derhalve onder een hoek met de as van de weg. Het winkelhuis heeft twee bouwlagen en een zolderverdieping. De nok van het zadeldak ligt loodrecht op de perceelgrens en is ingesnoerd aan de dakvoet. De slagerij heeft één bouwlaag en een hogere zolderverdieping. De nok van dit zadeldak, dat lager ligt dan de nok van het winkelhuis, ligt evenwijdig aan de perceelsgrens. Het gehele dak is gedekt met blauw gesmoorde dakpannen, type OVH, Opnieuw Verbeterde Holle. Het dak heeft een geprofileerde kroonlijst met bakgoot en is ondersteund met geprofileerde consoles.
De gevels zijn gemetseld met rode baksteen in kettingverband en vol gevoegd. Onder de kroonlijst is een fries in siermetselwerk. A-symmetrisch in de gevel is de toegang tot de winkel, omlijst met kalksteen pilasters met een smalle kroonlijst. Het winkelraam omvat een breed onderraam en drie bovenramen. Deze bovenramen, maar ook het bovenraam van de winkeldeur, zijn gevuld met gebrandschilderde ramen met voorstellingen uit het slagersvak. Het winkelraam is ook omlijst met kalksteen pilasters en een smalle kroonlijst.
Boven de deur is een dakkapel, waarvan de voorzijde is doorgezet vanuit de gevel. De dakkapel, met een 4-ruits getoogd draairaam, heeft de vorm van een inzwenkende halsgevel, aan de top bedekt met een hardstenen plaat waarop siersmeedwerk staat. De bovenlaag van de halsgevel is gemetseld met een bakstenen rollaag.
De voormalige winkelslagerij van Thies de Gouw en Dries van Delft
Bij de bouw van het pand in 1949 zijn stalen kozijnen met een ‘stoeltjesprofiel’ toegepast. Het 4 mm dikke vensterglas was met stopverf gezet. Deze kozijnen hebben óf een vlakke óf een getoogde bovendorpel. De ramen zijn enkel-, 4- of 12-ruits. In 2022 zijn alle kozijnen en ramen vervangen door buitenkozijnen van geïsoleerde stalen profielen van het Zwitserse type Janisol Arte. Deze zijn geschikt om in de ramen 30 mm dik isolatieglas, al of niet met de brandschilder- of glas- in- loodramen, te plaatsen. In plaats van de traditionele stopverf is nu “renoseal” in een staalblauwe kleur gebruikt. Gedeeltelijk hebben de 4- en 12-ruitsramen kleine kruisroeden maar gedeeltelijk ook Wiener Sprossen of schijnroeden. Bij schijnroeden zijn er afstandhouders in het isolatieglas en tegen de binnen- en buitenzijde van het glas zijn aluminium profielen gelijmd.
Tegen de rechter zijgevel is een driezijdige erker opgetrokken, die op het eerste niveau dient als balkon. Het balkon heeft een balkonhek van siersmeedwerk en getoogde openslaande- of stolpdeuren.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief.
KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk
hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook < Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail