Op de eerste kadastrale tekening uit 1832 staan op de huidige locatie panden ingetekend die toen eigendom waren van schipper Pieter Konings (1784-1856). In 1840 kreeg hij een concessie voor een stoombootdienst tussen Heusden en Rotterdam. Het boekingskantoor was in zijn woning.
Na het overlijden van Pieter kwam het bezit van de panden bij zijn echtgenote ‘wed. J. Konings - Van Herwaarde (1791-1888) en verdere erfgenamen’. Na haar overlijden werden de panden openbaar verkocht. Het huidige pand Stadshaven 7 kwam in het bezit M.A. Mooren, commissaris bij de nog steeds bestaande Stoombootmij. Vervolgens kreeg het pand meerdere eigenaren totdat in 1970 Gemeente Heusden het inmiddels verkrotte pand met gepleisterde voorgevel aankocht voor herbouw.
Door Architectenbureau A. Peetoom werd in 1972 een ontwerp gemaakt voor deze herbouw. De bouwkundige overzicht- en detailtekeningen voor de uitvoering werden nauwkeurig uitgewerkt in een hoog afwerkingniveau.
Op 17 september 1973 werd door de Gemeente Heusden een bouwvergunning afgegeven. Aannemer J. de Laat uit Haarsteeg kreeg de opdracht voor uitvoering. Behalve enkele gedeelten van de woningscheidende muren, werd de woning geheel afgebroken. Van de begane grond, de verdiepingen en de voorgevel was een geheel nieuwe indeling gemaakt. In de voorgevel waren voorheen twee voordeuren waarvan de rechterdeur de toegang was naar het ernaast gelegen pand. Deze toegang is vervallen, daarvoor werd een 6-ruits schuifvenster geplaatst.
Het huidige tweelaagse pand met zolderverdieping heeft een zadeldak waarvan de noklijn evenwijdig ligt aan de straat. Het is gedekt met hergebruikte rode terracotta Oud-Hollandse dakpannen. In het dak zijn twee dakkapellen met 4-ruits schuiframen met aan de voorzijde versierende wangen. Het pand heeft een kroonlijst, ondersteund door consoles. Op de verdieping zijn twee nieuwe 9-ruits schuifvensters geplaatst. Op de begane grond aan de linkerzijde van de deur bevinden zich twee hergebruikte 6-ruits schuifvensters. De voordeur, met gedeeld bovenlicht, is nieuw.
Op de tekening staat een vermelding : ‘Werkzaamheden aan de voorgevel door de directie op het werk nader te bepalen, en op aanwijzingen van de directie te verrichten’. En zo is ook het werk uitgevoerd: de gevel bestaat nu uit drie delen. De benedenverdieping is gemetseld met gepoetste rood genuanceerde vechtformaat stenen, die waarschijnlijk van de originele gevel afkomstig zijn. Ze zijn gemetseld in kruisverband en platvol gevoegd. De bovenverdieping is gemetseld met oude handvorm IJsselsteentjes, ook in kruisverband en platvol gevoegd. Het middengedeelte is sterk afwijkend gemetseld met de opzet om het restaureren accent te geven, maar het heeft naar alle waarschijnlijkheid niets te maken met de originele gevel. Met rood genuanceerde stenen, in meerdere formaten, is dit geveldeel opgebouwd in verschillende metselverbanden. Op enkele plaatsen zijn er rijen van schuine strekken als opvullaag geplaatst. Dit is een manier van metselen om gaten te dichten. Deze banen noemt men stroomlagen.
Bart Beaard
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail