In oudpapier zit geen muziek meer voor Koninklijke Harmonie Sint Cecilia

Dertig jaar lang haalde Koninklijke Harmonie Sint Cecilia op de laatste zaterdag van de maand het oudpapier op in Haarsteeg. Dat leverde jaarlijks zo’n vierduizend euro op. Maar dat is voorbij. Foto’s zijn gemaakt door Ad Hartjes.

Eén verzwikte enkel. Meer ongelukken achter de kraakperswagen kan Geert Schalken, voorzitter van de harmonie, zich niet herinneren. Kan zijn, maar Afvalstoffendienst ’s-Hertogenbosch stopt met ingang van 2014 vanwege de arboregels met de inzet van vrijwilligers. Dat gaan we voelen, zegt Schalken, die zich op zaterdag 30 december even voor negen uur samen met nog een handvol vrijwilligers klaarstaat bij de kerk voor een laatste ronde door Haarsteeg. Eentje die behoorlijk wat geld in het laatje gaat brengen. December is een feestmaand, je ziet aan de kant van Haarsteegsweg volop kartonnen dozen staan. Een schrale troost voor de muziekvereniging. “We konden van dat geld heel veel doen. De dirigent betalen, de huur van De Steeg, jeugd die lid werd kon een jaar lang een muziekinstrument lenen. Die moesten natuurlijk wel worden onderhouden. En we bekostigden van het oudpapier ook de jeugdopleiding.” Waar hij wel van is verlost: “Soms, zeker als het regende, was het knap lastig om zo vroeg op te staan.”

Het is een gat in de begroting, die gelukkig niet stante pede naar een oplossing snakt. De gemeente Heusden vindt het ook knap vervelend voor al die verenigingen die in de verschillende kernen een centje bijverdienen. Het eerste jaar zullen ze worden gecompenseerd, het tweede jaar nog een beetje. Daarna zal er een alternatief moeten komen, beseft Schalken. “We hebben al gedacht aan oudijzer ophalen. Maar ja, dat doet waarschijnlijk al een andere vereniging. Je moet elkaar niet het brood uit de mond stoten.” Hij is niet pessimistisch gestemd. “We gaan er een oplossing voor vinden.” Voor de inwoners verandert er ook wat: het oudpapier moet voortaan in kliko’s worden aangeboden.

Wat ooit begon met twee kraakperswagens is door het verrijzen nieuwe wijken in Haarsteeg uitgegroeid naar vier wagens. Te veel voor alleen de harmonie, dus pikt sinds een paar jaar het Sint Catharina Schuts Vlijmen een graantje mee. Jo van Weert, die tegen de tachtig loopt, gaat op de treeplank van zo’n wagen mee. “Ik heb het altijd met veel plezier gedaan. Buitenwerk, houd ik van. Je bent in de weer. Bukken, sjouwen: het is goed voor je gezondheid.” Het stopt. “Jammer, voor mezelf. Zeker voor de schuts.”

Voor een schuts is het lastig om een alternatief te vinden, voor een harmonie ligt dat wat makkelijker. Een paar bewoners aan de Haarsteegsestraat opperen om meer concerten te gaan geven. Bovendien zou de kiosk dan meer worden gebruikt. En, zegt Cees Verbunt:  “Het zou mooi zijn als de harmonie weer eens door de straten trekt, met een collectebus erbij.”

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen