Monumenten in Heusden: Schoenfabrikant Bart van der Lee bouwde in Drunen op Grotestraat 243

Foto: Ad Pellemans

Omstreeks 1910 begonnen de broers Bart en Mari van der Lee met het fabrieksmatig produceren van schoenen. De samenwerking met de broers Koos en Gerrit van Gorcum leidde in 1918 tot de oprichting van de schoenfabriek Firma GEBR. VAN GORCUM & VAN DER LEE. Het was de Eerste Langstraatsche Electrische Schoenfabriek’ met het schoenenmerk ‘THE ERIN SHOE’.

Bart was vennoot en handelsreiziger.  In 1929 was er een uitbreiding van de fabriek en daarvoor werd een perceel van 1200 m2 aangekocht. Dat perceel lag schuin tegenover het woonhuis dat Bart in datzelfde jaar voor zichzelf bouwde. In 1935 startte het bedrijf een samenwerking met Schoenfabriek MARION uit Amsterdam. Dat leidde in 1940 tot een overname door MARION. In 1950 werd MARION overgenomen door het Waalwijkse Bloch & Stibbe – HOLLANDIA en dat in 1972 HELIOFORM werd.

De voorgevel van het woonhuis in de bouwstijl van de Amsterdamse School.

In 1928 kocht Bart van der Lee (1892-1973) van landbouwer A. Pijnenburg uit Udenhout bouwland in de buurtschap Hulten (Drunen, Wijk A, Sectie C, nr. 100). Hij liet de plaatselijke bouwkundige Pieter Veltman een ontwerp maken voor een vrijstaande woning. De bouwaanvraag werd op 15 maart 1929 bij gemeente Drunen ingediend en al op 26 april 1929 werd de vergunning verleend. Het bouwen van het woonhuis werd opgedragen aan het plaatselijke bouwbedrijf Jos van Iersel-Merkx. Op 4 november 1929  trouwde de toen 37-jarige Bart met de 29-jarige overbuurvrouw Antonetta van Sambeek (1900-1964).

 Het woonhuis, een gemeentelijk monument, heeft kenmerken van een bouwstijl, die we later kennen als Amsterdamse School. Het heeft een rechthoekige plattegrond met aan de westzijde een uitbouw met plat dak. Het pand bestaat uit drie bouwlagen, waarvan twee in het dak. Het steile zadeldak ligt met de nok evenwijdig aan de perceelgrens, die door de perceelverkaveling schuin ligt ten opzichte van de as van de weg. Het dak is aan de westzijde gedekt met blauw gesmoorde dakpannen, aan de oostzijde met rode terracotta, type OVH – Opnieuw Verbeterde Holle. De gevelpannen en de nokvorsten zijn rood. De gevels zijn gemetseld met hardgrauw bakstenen, in kettingverband en vol gevoegd. De topgevel heeft langs de dakrand muurvlechtingen en boven het achtzijdig venster een fraai detail met staand metselwerk. De hoeken van de topgevel versmallen onder de uitgemetselde oren als steunberen, rechts enigszins schuin, links loodrecht.

Rechts in de gevel is een doorgang met keper- of mijterboog.  De 85 cm. diepe portiek is de toegang naar de voordeur. Het deurkozijn hiervan heeft twee smalle zijlichten en drie bovenlichten, waarin glas-in-lood geplaatst is. Voor de eikenhouten voordeur ligt een granito stoep. In de gevel is een driezijdige erker opgetrokken, waarin vaste onderramen en draaibare bovenlichten met liggende roede en glas-in-lood. De eerste verdieping heeft drie vensters met kiepramen en liggende roedeverdeling. Boven deze vensters bevindt zich in het midden een siermuuranker. Boven de vensters en de erker zijn anderhalve steen hoge rollagen gemetseld.

De voorgevel, naar een ontwerp van bouwkundige P. Veltman, maart 1929. Bron SALHA.

Bart Beaard

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5000 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen