Onkruid? Dat bestaat niet

Foto: Esther Verschure

En als je dat niet gelooft zou je eens mee moeten gaan met Wilde Kruidendeskundige Esther Verschure uit Waalwijk.
Sinds 6 jaar organiseert ze, onder de naam Kruidenwegge, Wilde Kruidentochten.

Tijdens deze wandelingen, bijna altijd in of rondom Waalwijk, vertelt ze met veel liefde en kennis over de enorme waarde van de aarde, en met name die van de wilde kruiden die men onterecht als onkruid bestempelt.

Want als je eens zou weten wat er alleen al voor een geneeskracht en voedingswaarde zit in de wilde planten om ons heen, verandert dat je kijk, positief, op alles.   En al heeft elk plantje zijn waarde voor het ecosysteem, niet alles kun je plukken, er zijn ook giftige planten. Laat je dus goed informeren en pluk en eet nooit zomaar iets.

We zijn als huidige mens en maatschappij veel kennis, toepassingen en gebruiken van en over de natuur vergeten. Wist je bijvoorbeeld dat van brandnetel touw kan worden gemaakt? Of van bepaalde planten en kruiden afwasmiddel? Of als je de cycli van de maan volgt, je dit kan helpen om dingen in je leven te bewerkstelligen?

Zelf maakt ze vele producten, waarvan ze de kruiden zelf plukt uit haar nabije omgeving of tuin. Ze kijkt wanneer benodigde inhoudsstoffen het meest aanwezig zijn in de plant of boom: in welke periode van het jaar dat is en zelfs in welke fase van de maan. Wil je de wortel van een bepaalde plant, graaf deze dan uit bij afgaande maan, de energie en inhoudsstoffen zijn dan meer naar beneden getrokken. Zo leeft en werkt ze met de natuur en haar fases mee.

De kruiden, wortels, bladeren, bloemen en vruchten droogt ze al dan niet, verwerkt ze in een olie-maceraat of hydrolaat, welke dan weer een basis vormen voor crèmes, zalven, shampoo- en conditionerbars, maar
ook voor siropen. Wat ze plukt, graaft of tapt vanuit de natuur doet ze nooit klakkeloos: met mate en alleen wat ze nodig heeft. Zo doet ze regelmatig iets terug te voor de aarde, zoals zwerfafval opruimen.

Tot 6 jaar geleden had Esther 13 jaar een schoonheidssalon waar ze al werkte met natuurlijke, bionome producten. Niet verwonderlijk dat dit stukje deels weer terugkomt in haar huidige werk. Het hele jaar rond organiseert ze Wilde Kruidentochten, Wilde kruidenlunches en diverse Workshops, ook voor besloten groepen. Ze brengt daarbij hedendaagse wetenschap samen met aloude kennis. Ze leert je ook hoe je de natuur in kunt zetten voor je huid en lijf en kunt gebruiken in je huis, tuin en keuken, maar ook voor wensen. Hier komt een stukje rituelen en symboliek bij kijken, maar altijd de natuur als inzet of tool.
Er staan voor dit voorjaar al leuke evenementen op de planning. Op www.kruidenwegge.nl leest u hier alles over.

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen