Statiedag Gilde St Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk met een Koninklijke Onderscheiding

Foto: WGF

Zaterdag 20 april was weer de traditionele Statiedag van Gilde Sint Joris van Onsenoort en Nieuwkuijk. De dag begon om 08.00 uur met verzamelen bij cafe d’n Bork en vervolgens in optocht om de koning Jose Kivits op te halen.

Na het eten van een broodje en een glaasje brandewijn vertrok iedereen naar de kerk voor de heilige mis die door de Gilde heer pastoor David Lebrun werd verzorgd. Tijdens de mis werd er door kunstenaar Legs Boelen een lied ten gehore gebracht over Sint Joris. Na de mis werd er op het kerkplein een vendel groet gebracht voor de pastoor. Tijdens deze vendel groet was ook een film ploeg van Heusden TV aanwezig om opnames te maken van het Gilde.

Rond 10.00 uur vertrokken iedereen weer naar Cafe d’n Bork waar de rest van het programma zou plaats vinden. Na aankomst bij de Bork vond de eerste verrassing plaats. Oude deken Jan Kivits werd naar voren geroepen door de bescherm vrouwe Hanne van Aart tevens burgemeester van Loon op Zand om Kivits een Koninklijke onderscheiding op te spelden voor zijn vele vrijwilligers werk dat door Van Aart allemaal werd genoemd tijdens haar speech. Dit alles gebeurde in aanwezigheid van het door de organisatie in het geheim opgeroepen familie en vrienden.

Nadat dit was afgelopen kon men verder met de vergadering. Hier werd door de hoofdman Eric Jan van Eggelen nog twee Gilde onderscheidingen uitgereikt aan Jan Kivits voor 50 jarig lidmaatschap en aan Andre Keetels voor 25 jarig lidmaatschap van het Gilde.

Na afloop van de vergadering ging het Gilde in optocht naar het gilde terrein, maar maakte een kleine tussen stop bij het huis van familie Boelen om ook hier een vendel groet te brengen ter ere van het gouden echtpaar.

Op het gildeterrein werd gestart met het koningsschieten. Bij het 282e schot viel de houten vogel naar beneden en was Alex Ophorst met zijn 27 jaren de jongste koning van het gilde voor de periode van 2 jaar.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen