280.000 euro subsidie voor onderzoek naar bijwerking maagzuurremmers

Foto: JBZ

Goed nieuws voor de klinisch chemicus prof. dr. Ron Kusters van het JBZ en hoogleraar Moleculaire Nierfysiologie prof. dr. Joost Hoenderop van het Radboudumc! Ze hebben samen met AIOS klinische chemie Steef Kurstjens en associate professor Jeroen de Baaij een subsidie van €280.000 ontvangen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Radboudumc.

Hiermee starten zij een onderzoek naar het vroegtijdig ontdekken van een magnesiumtekort in het bloed als bijwerking van protonpompremmers, die het maagzuur verminderen.

“Wij zijn hier natuurlijk heel erg blij mee”, aldus Ron. “Protonpompremmers worden door bijna 3 miljoen mensen in Nederland gebruikt. Op de lange termijn kan het magnesiumgehalte in het bloed dalen, wat kan leiden tot complicaties zoals spierkrampen, spierschade, botontkalking en chronisch nierfalen. We gaan eerst onderzoeken hoe we patiënten met een hoog risico kunnen identificeren. Vervolgens zullen we een systeem ontwikkelen dat afwijkende magnesiumwaarden signaleert bij het gebruik van deze maagzuurremmers, zodat artsen ernstige bijwerkingen eerder kunnen opsporen en patiënten de juiste behandeling kunnen krijgen.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis werkt samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Rijnstate, Sint Maartenskliniek en het Radboudumc aan innovatie en persoonsgerichte zorg. Om deze ambitie waar te maken, investeren de ziekenhuizen in onderzoeksprojecten.

Gefeliciteerd aan alle betrokkenen met deze prachtige subsidie! We kijken uit naar de resultaten van dit belangrijke onderzoek.

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen