Fietsen, genieten van de natuur en het water. En leren over eendenkooien

02 jun , 13:54 Nieuws
dscn1675
Langs eendenkooien in de Oostelijke Langstraat. Zo heet het door Kees van den Oord c.s. geschreven boekje dat met de fiets leidt langs zestien eendenkooien in deze streek en ’s-Hertogenbosch.
Veel mensen, zeker de veertigplussers, kennen het woord eendenkooi. Maar waar die precies voor dient dat is meestal in nevelen gehuld. Heeft ook te maken met de zichtbaarheid. Maar amper dus. Immers, dit eeuwenoude stukje Nederlands cultuurgoed is meestal goed verborgen in de natuur. Kees van den Oord en fotograaf Ad Hartjes hebben de eendenkooi in de spotlights gezet middels een boekje, een routeplanner. Vol wetenswaardigheden. En bijzondere verhalen. Een ervan gaat over radioactieve eenden in De Sompen. Actualiteitenprogramma Brandpunt is zelfs met een televisieploeg naar Haarsteeg uitgerukt.
Dat dit boekje er is gekomen is ook te danken aan Seniorenschool Heusden. ,,Vorig jaar organiseerde de gemeente een avond voor stichtingen en verenigingen”, zegt voorzitter Ad Dekkers. ,,Doel was om het thema Verschillen verbinden vorm te geven. Met als idee: hoe zou je met een ander iets op kunnen zetten? We raakten met Kees aan de praat.”
dscn1665
Van den Oord vervolgt: ,,Ik was al een beetje in de historie van de eendenkooien gedoken. Een fietsroute, dat zou goed passen bij senioren. En die hebben meestal behoorlijk wat interesse in heemkunde. Historie, natuur, water: het komt allemaal bij elkaar. En je steekt er nog wat van op.” Dekkers zag er wat in. Mooie bijkomstigheid: de samenwerking werd door de gemeente gewaardeerd met een subsidie.
Bij het ontstaan van dit boekje is er ook een rol weggelegd voor Vlijmenaar Bart van Helvoort, die een scriptie heeft geschreven over eendenkooien in de gemeente Heusden, ‘s-Hertogenbosch en Vught. ,,Bart had ook een historische schets, dus waar die eendenkooien hadden gelegen. Nog maar twee zijn in Heusden operationeel, de rest is verdwenen. Voor mij was dat prachtig stuk gereedschap om het verhaal dat bij die locaties hoort op te tekenen.” Bijzonder: “Nooit geweten, maar Bokhoven had er ook eentje. Zie je niks meer van terug, nu is het een akker.”
Volgens Van den Oord was dit deel van Nederland rijkelijk bedeeld met eendenkooien. ,,Nergens vind je er zo veel. Heeft alles te maken met de omstandigheden. Veel water, drassig en rust. Ideaal voor eenden. En om ze te vangen. Toen ter consumptie, nu om te ringen. In de regio van Heusden gebeurt dat nog op twee plekken. In Haarsteeg en eendenkooi Ter Kwak, die ligt tussen Oudheusden en Elshout.”
dscn1705
Foto's Ad Hartjes
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.
< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail