Open dag Ecologische Samentuin Zwollemoer 30 juni

Foto: Samentuin Zwollemoer

Aan het einde van een oude beukenlaantje (1654) bijna haaks op de Kooiweg ligt in een oase van rust samentuin De Zwollemoer. Hier vind je bedden met biologische groenten, een kruidentuin, fruitbomen en een voedselbos met permacultuur. Het is geen standaard moestuin, waarbij productie op de eerste plaats staat. De leden hebben namelijk bewust gekozen voor een samengaan van natuur en tuinieren; zo is er ruimte gemaakt voor bloemen, liggen er twee natuurvriendelijke poelen en worden de lange zijden van het perceel begrensd door respectievelijk een houtwal en knotwilgenrij. Het resultaat is een klein paradijsje op nauwelijks meer dan een steenworp van het centrum Drunen.

Historie
De Zwollemoer bevindt zich op het gebied van het voormalig Swalmenmoerkooi een moerasgebied met eendenkooi uit 1654. Het oude beukenlaantje dwars op de Kooiweg is al sinds 1657 het toegangsdijkje naar dit gebied.

Samen
Op De Zwollemoer tuinieren we samen. Ieder tuiniert naar eigen vermogen en interesse. De samentuin is ook een mogelijkheid om elkaar informeel te ontmoeten.. Elk jaar wordt in gezamenlijk overleg besloten welke gewassen in de verschillende bedden gezaaid worden. In principe neemt ieder lid een deel van de bedden van de moestuin onder zijn of haar hoede, en een aantal van ons is `lekker´ bezig met de kruidentuin, de fruitbomen, de bloemen, de compostbakken dan wel de permacultuur en voedselbos. Er is ook een imker actief. Voor ons gaat tuinieren en gezelligheid hand in hand. Naast tuinieren zitten we geregeld in de tuin en drinken we gezellig thee en koffie met elkaar. Een groepsapp is niet alleen handig om elkaar te informeren over tuinaangelegenheden, maar vervult ook een sociale functie. Eén keer per maand vergaderen we buiten in de tuin.

Ecologisch
We werken in de tuin samen met de natuur. We gebruiken biologisch zaad, spitten niet en geven de grond voeding via compost van eigen bodem om zo een kringloop te bewerkstelligen. Bij “plagen “zetten we natuurlijke middelen in zoals andere planten die bepaalde beestjes weg houden.
Op dit moment is er plaats voor enkele nieuwe tuiniers. De open dag is een goede oriëntatie mogelijkheid. Graag willen we iedereen verder uitleg geven over de tuin en het hoe en waarom van ecologische tuinieren. Al dit moois laten we zien zondag 30 juni a.s. tussen 14.00 en 16.00 uur. De koffie en thee met wat lekkers staan klaar. Hopelijk tot dan!
De tuin is te bereiken via de beukenlaan (zandpad), gelegen dwars op de Kooiweg te Drunen, ongeveer 75 meter ten zuiden van de Zwaluwmoersedreef.
Op de website staat een overzicht foto ter oriëntatie waar de tuin zich bevind. Verder vind je op de website filmpjes van, mensen en onderdelen van de tuin en meer wetenswaardigheden van de historie. Een andere keer langskomen? en of meer info? Kijk op de site of stuur een bericht naar [email protected]

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via 
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een 
mail

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen