Scholen moeten gebruik maken van de Banning-methode

Foto: Bill Banning

Docent Banning gebruikt tijdens zijn lessen verschillende methodes om het lesgeven op een prettige manier te laten verlopen. In dit betoog wil ik de stelling van de titel onderbouwen met argumenten.

Mentale spagaat en open perspectief
Ten eerste gebruikt Banning het ‘ver-staan’ en de ‘mentale spagaat’. Verstaan is de ‘key tot succes’ in het lesgeven. Ver-staan is jezelf open stellen voor de mening van anderen. Je kan dit ook lezen als elkaar vér-stáán. Je zet beiden een stap vooruit met het been vooruit (het openen van je perspectief) naar elkaar toe om zo een middenweg te vinden. Bij het ver-staan hoort ook de mentale spagaat. Bij de mentale spagaat laat je zien dat je open staat voor tegenspraak, ook als je dat veel moeite kost. Je bent bereid om de meningen van andere mensen aan te horen en deze te begrijpen. Wanneer je ver-staan de de mentale spagaat toepast als docent, geef je les met een open perspectief. Bij een open perspectief ben je niet alleen met je eigen bewustzijnsconstructies bezig, maar ook met die van anderen.

Davidster als integratie-symbool
Wanneer je deze manier van lesgeven gebruikt, krijg je een perfecte samenwerking tussen leerling(en) en docent. En wie wil dat nou niet? Door de Banning-methode te gebruiken, integreer je ook de Davidster in de lessen. Zie de bijgaande foto.

De rode driehoek vormt de mening van de leerling. De groene driehoek vormt de mening van de docent. Wanneer je de Banning-methode toepast, gebruik je beide meningen om tot een goede oplossing te komen. Dat is waar de twee driehoeken elkaar overlappen, anders gezegd waar leerling en docent in interactie met elkaar zijn. Daarnaast is er in de les ook altijd wat ruimte voor de eigenheid van de leerling(en) én van de docent: dat zijn de groene en rode punten.

Kortom, zo creëer je de perfecte samenwerking tussen docenten en leerlingen  door middel van de Banning-methode!

(leerling vwo-5 d’Oultremont College, anoniem)

Bill Banning beeldt de mentale spagaat uit om een ander met andere gedachten te begrijpen

 

 

Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan. Aanvoerder van het lokale nieuws.

< Kijk hier voor agenda
< Volg HeusdenNieuws ook via
Facebook
< Wist u dat wij iedere morgen meer dan 5200 nieuwsbrieven verzenden
< Wist u dat wij iedere dag meer dan 10.000 bezoekers hebben op onze website
< Adverteren op Heusden.Nieuws.nl stuur een
mail

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen