Op donderdagavond 16 januari verzorgt journalist Hans van den Eeden een boeiende lezing over de Tweede Wereldoorlog. Met als thema “Op weg naar de bevrijding” vertelt hij hoe de inwoners van de gemeente Heusden en het Land van Heusden en Altena hun vrijheid duur moesten bekopen.
Deze lezing wordt in het Gouverneurshuis Heusden gehouden. Tijdens de lezing zal hij ingaan op de situatie van de Bergsche Maas, die vanaf begin november 1944 tot 5 mei 1945 frontgebied werd. Een gevolg was dat hoge gebouwen, zoals het Heusdense stadhuis en kerken, werden opgeblazen. Dat gold ook voor tal van kerken aan de “overkant” van de Bergsche Maas. In het najaar van 1944 trokken vanuit het zuiden geallieerde troepen richting oostelijke en noordelijke richting op. De Duitse bezetter trekt zich noodgedwongen over de Bergsche Maas terug. Op 5 november 1944 wordt de Heusdense brug door de Duitse bezetters opgeblazen. Daardoor wordt de poging van de geallieerden om door te stoten een mislukking. Daardoor is de Bergsche Maas een nieuwe linie geworden.
Capelse Veer
Ook vertelt Hans van den Eeden over de strijd van het Capelse Veer en de positie van de Biesbosch. De belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog leeft sterk in de gemeente Heusden en het Land van Heusden en Altena. Ondanks de bevrijding van de Langstraat in november 1944 was de oorlog nog niet afgelopen. Veel bewoners van Heusden en omliggende dorpen moesten geëvacueerd worden. Ook dorpen in het Land van Heusden en Altena en het eiland Nederhemert kregen het tot de bevrijding op 5 mei 1945 zwaar te verduren. De vernielingen waren enorm. Vlijmen werd door V1’s ernstig getroffen en het dorp Meeuwen werd zwaar gebombardeerd. Ook gaat Van den Eeden nader in op de situatie van de Biesbosch. Door de getijden en de onvoorspelbaarheid was dit geen populair gebied voor de Duitse bezetter.
Biesbosch
De Biesboschcrossers, die wel kennis van het gebied hadden, zorgden ervoor dat het een belangrijke verbinding tussen Noord en Zuid werd. Journalist Hans van den Eeden presenteerde onlangs zijn boek ‘Thuis in de abdij’. Hierin gaat hij nader in op de opvang van 1.700 vluchtelingen, die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog naar abdij Mariënkroon in Nieuwkuijk waren gevlucht. De lezing wordt ondersteund met beeldmateriaal. Aan de Tweede Wereldoorlog is en wordt veel aandacht besteed. En het programma is nog niet afgelopen. Veel mensen bezoeken de expositie ‘Tussen strijd en vrijheid’ in het Gouverneurshuis in Heusden.
De lezing van donderdag 16 januari wordt georganiseerd door de Stichting Vrienden van het Gouverneurshuis. Aanvang: 20.00 uur. Putterstraat 14 Heusden. Vooraf aanmelden via: [email protected] . www.gouverneurshuis.nl
Begin de dag met het nieuws uit je gemeente met de gratis Nieuwsbrief. KLIK HIER en meld je aan.
Aanvoerder van het lokale nieuws.