Day for Change 2025 groot succes dankzij derde klassen mavo-havo-vwo d’Oultremont

21 mei , 11:54 Nieuws
unnamed
Bill Banning

Dit schooljaar hebben we op onze school vanuit het vak economie met 11 klassen (alle 3e klassen: mavo, havo, vwo) meegedaan met het project: Day for Change (Day for Change, duurzaamheid, ondernemerschap en educatie). Doel van dit project is om te ervaren hoe het is om een bedrijf op te starten en te runnen. Alle leerlingen moesten in een zelfgekozen groepje aan de hand van een zelfgemaakt marketingplan een bedrijf opzetten. Ook moesten ze hun doelgroep bepalen en hun marketingmix perfectioneren.

De leerlingen hebben als achtergrond een introductieles gehad van de stichting over de microkredieten in Malawi (Hope for Relief Malawi - Day for Change). Het economische idee van microkrediet is wetenschappelijk ontwikkeld én in de praktijk gebracht door de econoom, bankier en nu ook politicus Muhammad Yunus; hiervoor kreeg hij in 2006 de Nobelprijs voor de vrede (Muhammad Yunus - Wikipedia). Het microkrediet is de wetenschappelijke vertaling van de islamitische plicht tot aalmoezen, oftewel de zakaat. Vrij vertaald: geef hongerige mensen geen vissen, geef hen ook geen hengels, maar leer hen hengels bouwen.

Halverwege dit project moesten de leerlingen hun bedrijfsplan pitchen bij de Rabobank in Waalwijk. Op basis van de pitch kregen ze hun startkapitaal, gedeeltelijk of helemaal. Vervolgens moesten ze hun bedrijf ook daadwerkelijk op gaan zetten en geld gaan verdienen inclusief de hele boekhouding. Dit alles werd een grandioos succes, zowel het proces als het eindresultaat. Het proces van dit project werd niet alleen gekleurd door het vak economie, maar de leerlingen waren tegelijkertijd intrinsiek bezig met burgerschapsvorming (zie verderop in dit verslag).

Ik vond het een leuk en mooi project. We hebben veel kunnen verkopen met z’n allen en geld kunnen ophalen voor goede doelen. Dat vind ik het mooiste! (mening van leerling)

Geweldig eindresultaat
De eindmarkt op 17 april j.l. was de feestelijke afronding van deze inzet van de leerlingen. In de vroegere gymzaal werden alle werkstukken ten toon gespreid. Ook konden de bezoekers (familie, vrienden en bekenden) nog spullen kopen, waardoor de winst nog meer toenam. Nadat alle klanten de laatste aankopen hadden gedaan en alle financiën op een rijtje waren gezet, kwamen we uit op een hele mooie nettowinst (wordt nog bekend gemaakt).

Een prachtig resultaat. Niet alleen financieel, maar ook en juist door de leerwinsten van de leerlingen die zo zien hoe economie in de praktijk werkt. En ook door het verhogen van de betrokkenheid van leerlingen op de samenleving dichtbij en veraf. Over burgerschap gesproken!!

Winst naar microkredieten in Malawi en armoedebestrijding in gem. Heusden
De winst gaat voor 50% naar microkredieten in Malawi: mensen daar kunnen met deze kredieten een eigen bedrijfje opzetten om hun eigen geld te gaan verdienen. Want je kunt mensen beter een hengel geven en leren vissen dan hen zomaar geld geven.

De andere 50% van het bedrag wordt besteed aan armoedebestrijding in onze eigen gemeente Heusden en wel via de plaatselijke Vincentius-vereniging.

Mooie bijkomstigheid: in dezelfde tijd hield de heer Rick Creemers, bestuurslid van de Vincentius, voor alle derde klassen drie presentaties over de ontstaansgeschiedenis en over de activiteiten van deze vereniging. Geweldig dat deze theoretische lezing zo via het project Day for a Change in de praktijk is gebracht. Zo helpen we jonge mensen zich te vormen tot capabele en betrokken burgers die verder kijken dan hun neus lang is. En tot mensen die zich in willen zetten voor een rechtvaardige samenleving, dichtbij en veraf.

Werken aan burgerschapsvorming via dit project
Via dit project hebben de leerlingen in belangrijke mate kennis en vaardigheden opgedaan die passen bij burgerschapsvorming.

Zo hebben de leerlingen binnen het domein ‘participatie’ (deelnemen aan de samenleving) een houding ontwikkeld en vaardigheden ingeoefend die nodig zijn om op school en in de samenleving actief mee te kunnen doen; binnen hun bedrijf hebben de leerlingen ook inspraak, zeggenschap en besluitvorming ervaren en geoefend.

Daarnaast hebben de leerlingen binnen het domein ‘identiteit’ zowel hun morele als eigen sociale identiteit verder ontwikkeld en verdiept. Zo hebben de leerlingen zich laten leiden door altruïstische waarden: inzet voor de medemens, dichtbij en veraf.

Door samen beslissingen te maken en verantwoording af te leggen aan elkaar en aan de school binnen het bedrijf hebben de leerlingen ook democratische waarden ingeoefend. De vrije keuze voor een bedrijf laat de vrijheid als waarde zien en concreet worden.

Kortom, burgerschapsvorming ten top.

unnamed 2
Bill Banning

Organisatoren
Docenten economie Hilde de Man, Boudewijn de Rouw en Sijmen Pijnenburg (d’Oultremont OMO)(verslag Bill Banning met dank aan Sijmen en aan de leerlingen)

Meningen van leerlingen over project Day for Change 2025
Ik vond het een hele leerzame opdracht, want ik heb de mogelijkheid gehad om te experimenteren met een eigen bedrijf. Hierdoor ben je toch op een andere manier bezig met economie en leer je er in de praktijk gelijk van. Dit was zeker een uitdaging voor mij, want je zag gelijk of je goede keuzes maakten voor je bedrijf. Ook vind ik het goed dat het geld naar het goede doel gaat zo hebben we ook nog mensen kunnen helpen van dit project. (Lucas, vwo-3)

Ik vond het economie project voor Day for a Change en het Vincentiusfonds erg leuk. Het was een leuk project en we konden de mensen die het iets minder goed hebben ermee helpen. Ik vond het een leuk project waar we andere mensen ook nog heel erg mee helpen. Als het aan mij ligt, mogen ze dit soort projecten vaker doen. (anoniem, vwo-3)

Ik vind Day for a Change een heel leuk project en heb hier veel van geleerd. Zo heb ik beter leren samenwerken en meer naar de mening van anderen leren luisteren. We hebben met ons groepje ook erg veel geld op gehaald voor de goede doelen Malawi en Vincentius.

Ik vond Day for Change een leuk project. Het was interessant om te ervaren hoe het was om een eigen bedrijf te hebben. Het was soms wel lastig, maar we hebben als team goed samengewerkt en uiteindelijk heeft onze inzet een mooi resultaat opgeleverd. Daarnaast vond ik het ook goed om te weten dat het uiteindelijk allemaal naar een goed doel.

Ik vond Day for a Change wel leuk. Maar jammer genoeg moesten we buiten school ook nog heel erg veel doen. Dat vond ik minder leuk. Wel vind ik het mooi dat het voor een goed doel is en dat het geld daar ook echt naar toe gaat.

Ik vond het op zich wel een leuk project, maar ik vond het een beetje jammer dat je bij de markt zolang niks stond te doen. Ik vond dat je tijdens het project veel tijd kreeg om je project af te ronden. Dit was fijn, want dan hoefde je weinig buiten school om te doen.

Ik vond dit een leerzaam project. Je leert verschillende dingen zoals reclame maken, verkopen en een goed product vinden en produceren en verkopen. Je moest ook een presentatie houden waar je dan achteraf een microcredit van kreeg. Het project sloot of met een grote eindmarkt waar we uiteindelijk alles hebben verkocht van onze voorraad. Het was een leuk project om te doen.

Ik vond Day for Change een interessant en leerzaam project. Hoewel ik het in het begin leuk vond, kijk ik er uiteindelijk met erg gemengde gevoelens op terug. De samenwerking verliep niet altijd soepel, wat het proces erg moeizaam maakte. Toch zijn we erin geslaagd om het project succesvol af te ronden: met een microkrediet van 15 euro hebben we uiteindelijk een winst van ongeveer 250 euro behaald. Ondanks (of misschien dankzij?) de uitdagingen was het project voor mij vooral erg leerzaam.

Ik vond het een super leuk project en ik denk zelf dat ik er heel veel van heb geleerd. Ook denk ik dat wij met ons groepje ook een goede bijdrage hebben kunnen leveren aan de mensen in Malawi. Ik hoop dat deze mensen ook een goed bedrijf kunnen opstarten met het micro-krediet die zij hebben gekregen.

Ik vond Day for Change een heel erg leuk project, je werd helemaal vrijgelaten in alles wat je wilde. Het mooie is ook dat al het opgehaalde geld naar de goede doelen is gegaan en wij hebben een leuk project achter de rug van bijna 10 weken. Ik vond het vooral heel leuk dat je je eigen bedrijfje mocht oprichten.

ik vond het een heel creatieve opdracht die erg goed bedacht is. We doen namelijk met zijn allen iets voor een goed doel en hebben ook nog eens een leuke uitdagende opdracht. Het proces is bij ons goed verlopen. Ook vond ik het fijn dat we veel vrijheid kregen in wat we mochten bedenken voor ons bedrijf.

Ik vond het een leuk en mooi project. We hebben veel kunnen verkopen met z’n allen en geld kunnen ophalen voor goede doelen. Dat vind ik het mooiste!

P.S.
Wat hebben we toch een geweldige leerlingen! Een ander voorbeeld in dit verband: alle havo-3 klassen luisterden vorige week dinsdagochtend het eerste uur in de gymzaal 40 minuten lang naar de presentie over de Vincentiusvereniging (en armoedebestrijding) van de heer Rick Creemers. Je kon een speld horen vallen. Veel leerlingen waren om 8.05 uur al aanwezig om zich plezierig te melden. Wat een betrokkenheid!

(Bill Banning, OMO scholengroep de Langstraat, deelschool d’Oultremont College).