Deltaplan Techniek gaat opnieuw drie jaar door

22 dec , 15:58 Nieuws
unnamed
Delta plan

Technische – en maakbedrijven zijn essentieel voor de economie in de regio Hart van Brabant. Zij spelen een belangrijke rol in de maatschappelijke opgaves waar we voor staan, waaronder de energietransitie, verduurzaming en het woningtekort.

Om deze opgaves nu en in de toekomst te kunnen uitvoeren is voldoende en goed gekwalificeerd personeel nodig. Vanuit het programma Deltaplan Techniek van Midpoint Brabant werken onderwijs, bedrijfsleven en overheid samen om inwoners van 7 tot 67 jaar uit Hart van Brabant enthousiast te maken voor leren en werken in de techniek. Na drie succesvolle jaren wordt het programma opnieuw voor drie jaar verlengd en zelfs sterk uitgebreid. 

Dag van de Techniek als vliegwiel
De Dag van de Techniek loopt als een rode draad door het nieuwe programma en fungeert als vliegwiel. Dit succesvolle evenement, dat in 2024 meer dan 5.000 bezoekers trok, vindt inmiddels plaats in zes gemeenten in het Hart van Brabant: Gilze, Tilburg, Waalwijk, Heusden, Oisterwijk-Moergestel en Dongen (in 2025 ook Loon op Zand en Hilvarenbeek). Het vormt de basis voor uitbreiding op alle onderdelen van het programma Deltaplan Techniek. Het netwerk van inmiddels meer dan 150 bedrijven en 22 onderwijsinstellingen is de sleutel tot samenwerking met het onderwijs en andere regionale initiatieven. 

Chris-Anne van Kooten, programma secretaris Deltaplan Techniek, licht toe: “Om de continuïteit van de Dagen van de Techniek te waarborgen, is ondersteuning op gezamenlijke onderdelen vanuit het nieuwe programma nodig. We behouden de lokale kracht en bouwen de regionale samenwerking verder uit. Het programma borduurt voort op wat goed heeft gewerkt.”

Jouw Techniek Wijzer
Het Deltaplan Techniek transformeert naar een programma dat nog meer impact kan maken. Midpoint Brabant is door de gemeenten uit de regio aangewezen om het programma te blijven uitvoeren. Dagmar Heystek en Chris-Anne van Kooten van het programmabureau hebben de kansen en wensen uit het netwerk opgehaald en input geleverd voor het nieuwe programma. “

Om het programma en het netwerk te versterken is een centrale toegang tot het aanbod op het gebied van leren en werken in de techniek en technologie in Hart van Brabant essentieel,” zo licht Dagmar toe. “Daarom hebben we onlangs het digitale platform jouwtechniekwijzer.nlopgericht. Dit gaan we verder uitbouwen als loketfunctie én met een fysieke invulling.” 

Uitbreiding rol en inhoud
Om de ambities te realiseren zijn de rol van het programma en de inhoud van het programmabureau aangepast. Het programmabureau van Deltaplan Techniek blijft aanjagen en verbinden, en krijgt ook een faciliterende rol. Het programma blijft gericht op het enthousiasmeren voor leren en werken in de techniek, met een verbreding naar technologie. Dit sluit aan op ontwikkelingen in het basis- en voortgezet onderwijs, zoals Sterk Techniek Onderwijs en Techkwadraat, waar Deltaplan Techniek intensief mee samenwerkt. Ook speelt dit in op maatschappelijke uitdagingen zoals verduurzaming en de energietransitie. 

Samen naar een nieuwe toekomst
De resultaten van de afgelopen drie jaar spreken voor zich: Deltaplan Techniek heeft meer gedaan dan gepland. Thom Blankers, bestuurlijk kartrekker van het programma, heeft zich hard gemaakt voor het aanpakken van het personeelstekort in de technieksector. Zijn inzet heeft geleid tot een unieke samenwerking waarin alle gemeenten uit de regio zich hebben aangesloten bij de voortzetting van dit impactvolle programma. “Deltaplan Techniek is by far het beste voorbeeld van een triple helix-samenwerking in deze regio. Dat zoveel bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten hierin samen optrekken, is iets waar ik ontzettend trots op ben. De Dag van de Techniek laat iedereen vliegen”, aldus Thom.

Dagmar kijkt vooruit: “Met de verlenging van het programma voor drie jaar blijven we bouwen aan een sterk netwerk waarin technisch onderwijs én bedrijfsleven en overheden in Hart van Brabant nauw met elkaar samenwerken. Samen blijven we het leren en werken in de techniek in onze regio op de kaart zetten.”